Tuinreis Twente & Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Dag 1 | Tuin de Wueste – Nijreeshof -PlantZoentje
We beginnen deze reis in de privétuin De Wueste in Daarle: van Mies Dagevos en Eddy ter Braak. Deze ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen. Vervolgens gaan we naar de Nijreeshof. Gescheiden door hagen bevinden zich hier een vaste plant gedeelte, kas, tuinhuis met bosvijver en een achtertuin met bomen, hortensia’s, hosta’s en varens. Als laatste op de dag gaan we naar PlantZoentje, een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle
borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Tuin de Wueste , de Nijreeshof en PlantZoentje (laatste met rondleiding).

Dag 2 | In de tuin van Dorth – Stadsbezoek Deventer – De Hoefslag – Tuin aan ‘t Leusveld
Na het ontbijt gaan we naar In de tuin van Dorth. Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenweide. Vervolgens heeft u even vrije tijd in Deventer. Het is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes.
Daarna een bezoek aan De Hoefslag. Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen. Aan het eind van de dag gaan we naar Tuin aan ’t Leusveld. De tuin ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders,
borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.
Extra verzorging: koffie/thee met lekkers in alle tuinen en een rondleiding bij In de tuin van Dorth en De Hoefslag.

Dag 3 | Erve Odinc – Stadsbezoek Ootmarsum – Haarboershof
In de ochtend bezoeken we een uniek stukje erfgoed wat al in 1381 in de archieven werd vermeld. U vindt bij Erve Odinc prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst. Vervolgens heeft u vrije tijd in Ootmarsum. Het ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio.
We sluiten de reis af bij de Haarboershof. Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin.
U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.
Extra verzorging: koffie/thee bij Erve Odinc, koffie/thee en lekkers bij Haarboershof.

Bloesemtocht door de Betuwe

Waar polders, dijken en boomgaarden zich aaneenrijgen in het Gelderse Rivierengebied ligt de Betuwe, de fruittuin van Nederland. Wanneer de bomen zich hier sieren met een lentebloesemkleur is dit gebied zeker een bezoek waard. Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Tiel.

In Tiel zullen we Flipje in de Betuwe bezoeken. Het huis van Flipje is natuurlijk een verzameling van alles wat met deze fruitjam te maken heeft en bovendien is er nog een streekmuseum aan verbonden. Vervolgens maken we een stop waar u op eigen gelegenheid een lunch kunt nuttigen. Na de lunch rijden we naar Buren, hier ontmoeten we de gids voor een rondrit. U ziet het prachtige Betuwse Landschap vol met boomgaarden en mooie ontluikende bloesems. Van oost naar west stroomt de Linge langs de karakteristieke lintdorpen en het monumentale landgoed Mariënwaerdt. Na de rondrit maken we nog een korte stop in het monumentale stadje Buren, waar u een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden vindt. Deze dag wordt afgesloten met een diner tijdens de terugreis.

Reisprogramma:
11.00 uur: aankomst Tiel en bezoek aan Flipje museum
13.00 uur: lunch (exclusief)
14.00 uur: rondrit door de Betuwe
18.30 uur: diner
20.00 uur: aanvang terugreis

Pantropica (voorheen Orchideeënhoeve)

Vandaag bezoeken we de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Bij aankomst worden wij gastvrij ontvangen en getrakteerd op een kopje koffie of thee met appelgebak. Vervolgens kunt u op eigen gelegenheid de tuinen bezoeken. In de geheel overdekte hoeve waant u zich in een tropisch natuurgebied, het is absoluut een lust voor het oog. U vindt hier onder andere een prachtige orchideeëntuin, tropische vlindertuin, stokstaartjestuin en de Lorituin met 60 prachtige papegaaien. Er zijn drie horecagelegenheden in het park waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen.

Na het bezoek aan de Orchideeënhoeve vertrekken we richting het zuiden waar wij zullen genieten van een 3-gangendiner. Rond 19.30 uur rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: koffie met appelgebak bij de Orchideeënhoeve, aansluitend vrije tijd.
16.00 uur: vertrek naar restaurant
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Keukenhof

In de Keukenhof bezoekt u het voorjaar op zijn mooist. De Keukenhof is dé lentebestemming bij uitstek, met bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en andere bolgewassen. Meer dan 7 miljoen bloembollen staan er dit voorjaar maar liefst in bloei. U krijgt ruim voldoende tijd om dit park met haar 15 km aan wandelpaden te bezoeken. De Keukenhof is verrassend voor jong en oud, een unieke beleving waarbij u uw camera niet mag vergeten. In de Keukenhof kunt u inspiratie opdoen en ontspannen in een prachtige omgeving! Geniet van een hapje en een drankje in de restaurants of op de terrassen (niet inbegrepen). Shop voor leuke souvenirs of bestel bollen voor uw eigen tuin bij de bloembollenverkooppunten op het park. Vergeet ook zeker niet om één van de vele bloemenshows en inspiratietuinen te bezoeken!

Op zaterdag 20 april vindt ook het Bloemencorso van de Bollenstreek plaats. Deze optocht komt zoals elk jaar met zo’n 50 (praal)wagens langs de Keukenhof.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Lisse
18.00 uur: aanvang terugreis

Busvervoer Bospop

Vrijdag 12 juli:
Festival open 14.30 uur.
Vertrek vanaf festival 01.30 uur.

Zaterdag 13 juli:
Festival open 11.00 uur.
Vertrek vanaf festival 01.30 uur.

Zondag 14 juli:
Festival open 11.00 uur.
Vertrek vanaf festival 01.30 uur.

Bloemenpracht cruise

Ervaar de pracht van de lente tijdens een betoverende voorjaarscruise die u meevoert langs een overvloed aan bloemen en bloesems! Ontdek de weelde van bloemenpracht in de wereldberoemde Keukenhof, waar een zee van tulpen en andere bloemen in volle bloei u betovert. Wandel tussen de kleurrijke bloembedden en laat de geuren en kleuren van de lente uw zintuigen omarmen. Daarnaast nemen we u mee naar de schilderachtige bollenvelden, waar uitgestrekte landschappen getooid zijn in levendige tinten. Als kers op de taart verkennen we de Betuwe tijdens een sfeervolle bloesemtocht. Geniet van ontluikende bloesems die de boomgaarden in een zacht tapijt van kleuren hullen. Het landschap van de Betuwe komt tot leven met de belofte van nieuw leven. Deze voorjaarscruise belooft een onvergetelijke reis te worden, waarbij u de lente in al haar prachtige schakeringen zult beleven! Uiteraard met uitstekende verzorging aan boord op de Otello. Met een beetje geluk laat de heerlijke voorjaarszon zich zien en kunt u genieten op het zonnedek van voorbijtrekkende panorama’s.

Dag 1 | Inscheping
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Grave. Aan het begin van de middag schepen we in op de Otello****. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van de (regionale) muzikant.

Dag 2 | Bloesemtocht
Voor het ontbijt vertrekt de Otello. De hele ochtend kunt u rustig varend genieten van de uitzichten over de Nederlandse rivieren. Rond de lunch komen we aan in Wijk bij Duurstede. Vanuit deze plaats maken we een bloesemtocht over de Betuwe onder leiding van een gids in onze moderne touringcar. De Betuwe wordt ook wel eens de fruittuin van Nederland genoemd. Geniet van de boomgaarden met ontluikende, maar liefst bloeiende bloesem. Ook vanavond kunt u na het diner een dansje wagen op de muziek in de lounge/bar.

Dag 3 | Keukenhof en bollenvelden
Bij het ontbijt merkt u dat het schip al een paar uur gevaren heeft, we leggen vroeg in de ochtend aan in Utrecht. De touringcar wacht al op u. We brengen een bezoek aan de bollenvelden en de Keukenhof (entree exclusief, bij boeking op te geven, zie de prijskolom). In plaats van een lunch aan boord, krijgt u een lunchpakket mee. De Keukenhof, gelegen in Lisse, is één van ‘s werelds grootste bloementuinen. Het is beroemd om zijn indrukwekkende bloemenexpositie, met name tulpen, die in een overvloed aan kleuren en variëteiten worden tentoongesteld. De tuin beslaat een uitgestrekt terrein van ongeveer 32 hectare en herbergt miljoenen bloemen, waaronder niet alleen tulpen, maar ook narcissen, hyacinten, krokussen en andere lentebloemen. De Keukenhof is een prachtige plek waar bezoekers kunnen genieten van kleurrijke bloemenshows, aangelegde tuinen en kunstwerken te midden van de natuurlijke pracht van bloeiende bloemenvelden. Wilt u niet deelnemen aan de excursie naar de Keukenhof, dan kunt u aan boord blijven of Utrecht op eigen gelegenheid bezoeken. Rond het diner vertrekt de Otello en varen we naar Cuijk.

Dag 4 | Uitschepen – Cuijk
Na een laatste uitgebreid ontbijtbuffet staat de touringcar weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning. U heeft nog even vrije tijd in de leuke plaats Cuijk voordat we terug rijden naar de opstapplaatsen.

Highlights van Zeeland

Beleef een gezellige dag in Zeeland! Na onderweg een stop te hebben gemaakt voor koffie of thee en gebak, rijden we naar Goeree-Overflakkee, waar we rond 12.00 uur arriveren. Via de Grevelingendam komen we op Schouwen-Duiveland aan in Zierikzee, de historische stad aan de Oosterschelde met maar liefst 568 monumenten en een uniek middeleeuws stratenpatroon. We maken hier een ruime stop, waarbij u de mogelijkheid heeft om deze stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Slenter door de middeleeuwse straatjes, of geniet op één van de terrasjes van een typisch Zeeuwse specialiteit.

Na ons bezoek aan Zierikzee vervolgen we onze route en passeren we onder andere de Roggenplaat en rijden we over de pijlers naar het schiereiland Walcheren, waar wij de hoofdstad van Zeeland zullen bezoeken, Middelburg. In de historische kern van deze stad liggen de attracties en bezienswaardigheden op loopafstand rondom het winkelhart. Na een verblijf van 2 uur in Middelburg, maken wij onderweg naar huis nog een stop voor een heerlijk 3-gangen diner.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebakje
12.00 uur:aankomst in Goerree-Overflakkee
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Veluwemeercruise en Elburg

We rijden naar de haven van Elburg, waar het schip al op ons ligt te wachten. Wij beginnen aan onze ca. 1,5 uur durende Veluwemeercruise. Aan boord krijgt u een lunch met een kop koffie of thee geserveerd. We varen over het Veluwemeer richting Harderwijk, vanaf het water heeft u een mooi panorama naar de Veluwe en de eilandjes met natuurgebieden. Aan de andere kant ziet u Flevoland met de stranden en jachthavens, u komt ogen tekort.

Bij terugkomst in Elburg heeft u de mogelijkheid om deze unieke vestingstad te bezoeken. Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. De stad heeft nog steeds zijn middeleeuwse, rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur.

Na een verblijf van 2,5 uur in Elburg, maken wij tijdens de terugreis nog een stop voor een diner. Na het diner vertrekken we omstreeks 19.30 uur terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: Veluwemeercruise met lunch
14.00 uur: vrije tijd in Elburg
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Volendam en Marken

We rijden, met onderweg een stop voor koffie of thee met een huisgemaakt taartje, naar Marken. Vanaf de parkeerplaats is het even lopen naar de haven. De vroegere terpen waar men gevrijwaard was tegen het hoge water, werden benut om daarop huizen te bouwen. Bezoek op eigen gelegenheid de musea in de paalwoningen, een Markerhuisje of een klompenmakerij.

U kunt zelf bepalen wanneer u de overtocht naar Volendam maakt. Met de Marken-Express vaart u in een half uurtje naar het mooie vissersdorp aan het IJsselmeer. De dijk van Volendam heeft vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Volendam is bekend vanwege de vele muzikanten, voetbal en de vis. Ontdek dit gezellige vissersdorp op uw gemak. U kunt op eigen gelegenheid ergens dineren, we zullen om ca. 18.00 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst in Marken
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Giethoorn

Tijdens de heenreis maken wij eerst even een stop om van een kopje koffie met gebak te genieten. Daarna vervolgen we onze weg naar het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar we rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoermiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn. Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken.
Na de rondvaart krijgt u een 3-gangen diner aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld een museum bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebak
12.00 uur: verwachte aankomst in
Giethoorn waarna we een boottocht maken
14.00 uur: diner
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen