• Het grootste wagenpark van Zuid-Nederland
  • Sinds 1931 úw vervoerspartner
  • Coronaveilig vervoer; volgens de RIVM richtlijnen
  • Meest gevarieerde wagenpark van Zuid-Nederland
  • Milieuvriendelijke touringcars
  • Luxe en moderne touringcars

8-daagse tuinreis Italiaanse Meren 2022

Beleef mediterrane sferen in het noorden van Italië

Deze reis combineert de betoverende natuur met de zomerkleuren van de mediterrane tuinen en de blauwe meren van Noord-Italië. U bezoekt de mooiste landhuizen met prachtige tuinen, waarvan de meeste uit de renaissance en barok stammen. Ook de eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn een bijzondere ervaring, met hun geuren en kleuren zorgen ze voor een echte mediterrane beleving.

Programma
Dag 1: Jardin des Traces
Dag 2: Merian Gärten en Kulturkloster Altdorf
Dag 3: Villa Cicogna Mozzoni, stadsbezoek Lugano en Villa Carlotta
Dag 4: Villa Taranto en Parco Pallavicino
Dag 5: Isola Bella en Isola Madre
Dag 6: Villa Melzi en Minoprio Foundation
Dag 7: Landhaus Ettenbül
Dag 8: Botanische tuin Metz

Let op: vanwege onverwachte omstandigheden overnachten we gedurende deze tuinreis in een ander hotel. Meer informatie vindt u onder het kopje ‘Hotel informatie’. Deze wijziging heeft geen invloed op de uitvoering van het programma.

Jardin des Traces
In deze tuin komen het verleden, heden en de toekomst bij elkaar en staat de veranderlijkheid van mens en natuur centraal. Met op de achtergrond een oude, monumentale hoogoven biedt de tuin rustige grasvlakten, spiegelende wateroppervlakten en een zachte, bewegende beplanting.

Merian Gärten
Met name de grote aanwezigheid van water, waaronder een grote vijver, een kleine vijver bij het terras en een rechte waterloop met brug, maken deze tuin zo leuk. Lopend langs de gemengde borders, grote perken, bogen vol rozen, kuipen met palmen en potten met agapanthus en oleanders komt u ogen tekort.

Kulturkloster Altdorf
In deze bijzondere tuin zijn 200 verschillende planten te vinden die kleurstof leveren voor het verven van wol en textiel. De bloementuin van het oude Kapucijnenklooster ligt op een warme zuidhelling en heeft verschillende terrassen waarop deze unieke planten in borders zijn aangeplant.

Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin. Hier zijn twee identieke rechthoekige vijvers met balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.

Stadsbezoek Lugano
Lugano is een bijzonder plaatsje aan het gelijknamige meer. Het heeft een autovrij centrum waar kleine steegjes, lokale marktjes, pittoreske winkels en restaurants zorgen voor een mediterrane sfeer.

Villa Carlotta
Deze aantrekkelijke tuin loopt bijna tot aan het Comomeer. Door het hoogteverschil zijn er veel trappen die leiden langs fonteinen, beelden en glooiende gazons. U vindt hier een botanische tuin, veel geurende rozen en een verzameling tropische planten.

Villa Taranto
De echte botanist zal blij worden van de bijzondere planten, bomen en struiken in deze tuin. Naast een oud herbarium lijkt de wandeling op een reis door verre landen. Zo is er een Dicksonia uit Tasmanië, een zakdoekjesboom en in de kas de Victoria cruziana uit Zuid-Amerika.

Parco Pallavicino
Dit park werd halverwege de 19e eeuw aangelegd als Engels park aan de oever van het Lago Maggiore. Open weiden, schaduwrijke lanen en kleurrijke pleinen gevuld met bloemen wisselen elkaar af. Sinds 1954 is er ook een kleine dierentuin met 40 diersoorten die leven aan het park toevoegen.

Isola Bella
U bezoekt per boot het eilandje Isola Bella, gelegen midden in het meer van Maggiore. Op het eiland vindt u het imposante Palazzo Borromeo in barokke stijl met een overdaad aan sierlijke krullen en de bijbehorende Italiaanse tuinen, verspreid over tien terrassen tot maar liefst 37 meter hoog.

Isola Madre
Dit eiland is al vele eeuwen in handen van tuinders. Aangekocht in de 16e eeuw werd het terrein eerst ingericht als boomgaard met druiven, walnoten, vijgen en kersen. Nu is het hele eiland een warme botanische tuin met een verzameling unieke planten en struiken.

Villa Melzi
Op het schiereiland in het Comomeer ligt een Engelse landschappelijke tuin pal aan het water. Vanaf het meer loopt de tuin omhoog tegen de heuvel met een grote diversiteit aan oude bomen. Het meest romantische deel is de oosterse tuin met vijvers waarin grote koikarpers zwemmen.

Minoprio Foundation
De Minoprio Stichting is gevestigd op een landgoed en bestaat uit een historisch-, agrarisch en natuurpark. In het indrukwekkende botanische park van Minoprio groeien meer dan 300 boomsoorten en 1.600 bloeiende struiken.

Landhaus Ettenbül
De tuin van Landhaus Ettenbül was oorspronkelijk een particuliere rozentuin, waar de eigenaren hun liefde voor tuinieren in kwijt konden. Gedurende de jaren transformeerde de tuin tot een prachtig landschapspark in Engelse stijl. Tegenwoordig vindt u hier ruim 20 thematuinen met meer dan 1.000 soorten bomen, struiken en rozen.

Botanische tuin Metz
Deze botanische tuin werd in 1866 door de stad Metz gekocht. De tuin is aangelegd in Engelse stijl, met een traditionele rozentuin met allerlei soorten rozen, struikrozen en klimrozen. De prachtige serre biedt plaats aan palmen, bromelia’s en uitheemse plantensoorten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

San Marino en de Adriatische Rivièra

Aan de prachtige Adriatische Rivièra, tussen Ravenna en Rimini, ligt de gezellige badplaats Cesenatico. Dit voormalige vissersdorp is een unieke bestemming. De stad heeft een mooie haven, ontworpen door Leonardo da Vinci en de oude kern heeft sfeervolle straatjes en pleintjes. Ook heeft de stad een prachtig uitgestrekt zandstrand dat uitnodigt voor een frisse duik in zee. Toch is dat niet het enige dat deze regio te bieden heeft. We bezoeken tijdens deze reis historische Romeinse steden, maar ook de beeldschone natuur van de Apennijnen. Daarnaast bezoeken we de oudste republiek van Europa: San Marino.

Dag 1 | Heenreis
We rijden met diverse pauzestops naar Oostenrijk waar we zullen overnachten.

Dag 2 | Cesenatico
We reizen verder naar het zuiden en passeren de Italiaanse grens. Bij het schitterende Gardameer zullen we een stop maken. Vervolgens rijden we verder naar Hotel Milord in Cesenatico.

Dag 3 | Bologna
Deze mooie oude stad staat bekend om zijn paleizen en kerken, de oude universiteit en de uitstekende keuken. Wat u zeker niet mag missen zijn de schitterende zuilengangen die u overal in de stad tegenkomt. Ook de bekende winkelstraat, de ‘Strada Maggiore’, wordt geflankeerd door deze prachtige gangen. Twee gigantische torens zijn het symbool van de stad en de bekendste bezienswaardigheid. Eén van deze twee torens kunt u beklimmen (entree ca. € 5,-) voor een schitterend uitzicht over deze historische stad met haar rode daken.

Dag 4 | San Marino
De oudste republiek van Europa, San Marino, ligt op de steile hellingen van de Monte Titano en is omringd door middeleeuwse poorten en wallen. Op de drie toppen van de berg staan in totaal drie torens, een belangrijk symbool voor de republiek. De hoofdstad, San Marino Città, bestaat uit romantische smalle straatjes met middeleeuwse huizen. Verdwaal in de steegjes met Italiaanse balkonnetjes voorzien van de mooiste bloemen. Of bezoek de leukste winkeltjes met kleurrijke luifels waar u bijzondere souvenirs belastingvrij kunt kopen.

Dag 5 | Apennijnen
Vandaag maken we een tocht door de werkelijk schitterende natuur van de Apennijnen. Rijdend door de bergen worden we getrakteerd op adembenemende vergezichten. We rijden langs helderblauwe meren en pittoreske dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. Uiteraard maken we onderweg verschillende fotostops. Ook bezoeken we Urbino, een klein schilderachtig stadje dat al ruim 20 jaar op de Werelderfgoedlijst staat en de geboorteplaats van schilders Rafaël en Bramante is. Slenter door de charmante oude steegjes waar u op iedere hoek opnieuw zult worden verrast door prachtige uitzichten over de omgeving.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag in Cesenatico. Ontdek de schoonheid van dit voormalige oude vissersdorp. De stad heeft een prachtige haven, ontworpen door Leonardo da Vinci. Deze ziet er nog altijd uit zoals hij het ooit heeft ontworpen. Zijn schetsen zijn te bekijken in de plaatselijke bibliotheek. Of brengt u liever de dag door op het prachtige uitgestrekte zandstrand van Cesenatico?

Dag 7 | Comacchio – Ravenna
De Romeinen bouwden Comacchio op dertien eilandjes die werden verbonden door bruggen. Vanwege deze lage bruggetjes en kronkelende kanalen, wordt de stad ook wel ‘klein Venetië’ genoemd. De pastelkleurige huizen brengen u terug naar het oude Italië. Probeer zeker de paling in een van de lokale restaurantjes. Het is de delicatesse van de stad en heeft het Slow Food keurmerk bemachtigd. Vervolgens rijden we naar Ravenna, wereldberoemd om haar Byzantijnse mozaïeken. De Romeinse stad is een echte cultuurstad en herbergt acht monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan.

Dag 8 | Rimini
Een halve dag naar Rimini, de bekendste badplaats aan de Adriatische Zee. Slenter langs de vele winkeltjes en terrasjes of bezoek de oude stad met prachtige Romeinse en middeleeuwse gebouwen. ’s Middags heeft u vrije tijd in Cesenatico.

Dag 9 | Bolzano
We laten Cesenatico achter ons en rijden naar Oostenrijk voor de overnachting. In Bolzano maken we een stop. Deze schitterende stad is idyllisch gelegen tussen groene heuvels en imposante bergen. De historische stadskern met romantische steegjes, middeleeuwse bogen en prachtige kastelen is het bezoeken zeker waard!

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de reis terug naar Nederland.

Authentiek Umbrië

Umbrië is een schitterende regio in het hart van Italië. In de middeleeuwse stadjes, gelegen tussen de groene heuvels, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Overal vindt u herinneringen aan Franciscus van Assisi die hier heeft geleefd. Natuurlijk bezoeken we ook zijn geboorteplaats Assisi. In Assisi en Perugia kunt u zowel heerlijk winkelen als dwalen door de oude stad, koffie drinken in de cafeetjes of uitgebreid lunchen op één van de gezellige pleinen. Tijdens deze reis geniet u van ‘la dolce vita’: het goede leven!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met uw chauffeur en reisleiding rijden wij naar het zuiden voor het diner en de overnachting.

Dag 2 | Assisi
Na het ontbijt rijden we richting Italië. We passeren onder andere Verona en Bologna. Ons einddoel is Assisi, waar we zeven nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Spoleto – Montefalco
Velen zien Spoleto als één van de mooiste steden van Umbrië. Een gezellig stadje met interessante monumenten en pittoreske straatjes. Via de boog van Drusus wandelen we naar het Piazza del Marcato. Vanaf hier ziet u de dom van Spoleto. In Montefalco, door haar prachtige ligging ook wel het balkon van Umbrië genoemd, zien we tijdens de stadswandeling de kerk waarin de schilder Benozzo Gozzoli 12 prachtige fresco’s maakte.

Dag 4 | Watervallen van Marmore – Spello
In een prachtig natuurgebied in het zuiden van Umbrië bezoeken we de indrukwekkende Cascata delle Marmore. Deze watervallen werden in de 3e eeuw voor Christus aangelegd door de Romeinen en behoren tot de hoogste van Europa. Via drie etages stort het water over 165 meter naar beneden (entree ca. € 10,-). Verder naar Spello, één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Umbrië. Het oude centrum bestaat uit pittoreske smalle, steile straatjes en mooie pleinen.

Dag 5 | Gubbio
In Gubbio geniet u van een authentieke middeleeuwse sfeer. Vanaf de moderne benedenstad kunt u naar boven lopen. Daar aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en kunt u bijkomen op één van de gezellige terrasjes. Aan het Piazza Grande, misschien wel het mooiste plein van Umbrië, ligt het Palazzo dei Consoli. Dit voormalige stadshuis doet nu dienst als museum (entree ca. € 7,-). Op de terugweg brengen we een bezoek aan de Basilica di Santa Maria degli Angeli. Een grote kerk gebouwd over de ‘varkensstal’ waar Franciscus met zijn medebroeders gewoond heeft.

Dag 6 | Assisi van Franciscus
Vandaag nemen we uitgebreid de tijd om Assisi, de geboorteplaats van Franciscus, te verkennen. We lopen naar het stadscentrum (ongeveer een half uur wandelen vanaf het hotel). Het panorama van de stad, fraai gelegen tegen de Monte Subasio, wordt overheerst door de Basilica di San Francesco. Tijdens de stadswandeling bezoeken we de basiliek en het graf van de heilige Franciscus. Let op: deze dag wandelt u ongeveer 5 kilometer.

Dag 7 | Lago di Trasimeno – olijfolie pers
We maken een mooie rondrit door Umbrië en langs Lago di Trasimeno. We stoppen in Chianciano Terme, waar een oliemolen staat. Die is in deze tijd van het jaar niet in gebruik, maar de olijfkweker laat in een film zien hoe de olijven tot olie worden geperst. We genieten hier van een proeverij van diverse bruschetta: plakjes stokbrood besprenkeld met olijfolie, knoflook en/of stukjes tomaat en basilicum. Verser krijgt u deze lekkernij nergens (kosten ca. € 9,-)!

Dag 8 | Perugia
Vandaag gaan we naar de hoofdstad van Umbrië, Perugia. Het historische centrum bereikt u het makkelijkst per mini-metro (kosten ca. € 3,-). Tijdens de stadswandeling ziet u onder andere de fraaie Fontana Maggiore en de domkerk San Lorenzo. In het indrukwekkende Palazzo dei Priori is de Gallaria Nazionale dell’Umbria gevestigd met een omvangrijke verzameling kunstwerken (entree ca. € 8,-). U kunt dit museum op eigen gelegenheid bezoeken. Of wilt u liever genieten van een glas Italiaanse wijn?

Dag 9 | Oostenrijk
We laten Assisi achter ons en rijden dwars door Italië richting Oostenrijk voor het diner en overnachting.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken we ons op voor de terugreis. ’s Avonds komen we weer aan in Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te alle tijden uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Südtirol, Dolomieten en het Gardameer

Südtirol ligt in het Italiaans-Oostenrijks grensgebied en is een uniek stukje Italië. U vindt hier een bijzondere mix van alpien en mediterraan. We verblijven aan de rand van Vipiteno (Sterzing in het Duits), de eerste grote plaats als we de grens zijn gepasseerd. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat. Een reis die al jaren een topper is in ons programma!

Dag 1 | Heenreis
We rijden in één dag met voldoende stops naar Vipiteno. Bij aankomst in hotel Larch staat het diner al voor ons klaar.

Dag 2 | Ritten – Aardpiramides – Bolzano
Via een mooie panoramaroute rijden we naar het ‘Rittner Hochplateau’ richting Klobenstein/Lengmoos. Na een wandeling van een half uurtje komen we aan bij de Rittner aardpiramides. Door erosie ontstaan, ziet u hele velden met ‘stenen stalagmieten’. Is de wandeling te ver voor u, dan is er ook een panoramaterras waar u van een prachtig uitzicht op de Dolomieten kunt genieten. ’s Middags brengen we een bezoek aan Bolzano (Bozen), een oude handelsstad en hoofdstad van Südtirol. Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw. Geniet op een van de terrasjes van een heerlijke cappuccino of een goed glas wijn!

Dag 3 | Vipiteno en Ridnauntal
’s Ochtends bezoeken wij het bruissende Vipiteno met zijn leuke boetiekjes en souvenirwinkels. Op dinsdagochtend is er de ‘Sterzlmarkt’ met lokale specialiteiten, kleding, schoenen en nog veel meer. ’s Middags naar het prachtige Ridnauntal, gelegen in het hart van de Alpen.

Dag 4 | Merano – Schloss Trauttmansdorff
We rijden naar de voormalige winterresidentie van Sissi, Schloss Trauttmansdorff, waar u de spectaculaire tuinen kunt bezoeken (entree circa € 15,-). Verder naar Merano, door zijn zachte klimaat en zijn geneeskrachtige bronnen een bekend kuuroord. In de hele stad zijn prachtige bloemperken en palmbomen te vinden. We rijden terug via de Jaufenpass.

Dag 5 | Seiseralm
De grootste alpenweide van Europa is de Seiseralm (excl. tol). U heeft hier een fantastisch uitzicht over het spectaculaire Dolomietenlandschap. Vervolgens rijden we naar het gezellige Kastelruth, een stadje waar bijna alle charmante nauwe straatjes uitkomen op het dorpsplein. U kunt de stad ook van boven bekijken door via de 325 houten treden de 88 meter hoge kerktoren te beklimmen. Terug rijden we via Klausen.

Dag 6 | Vrije dag in Vipiteno
Vandaag een vrije dag. Tegenover het hotel ligt een bushalte, vanaf hier vertrekt de lijnbus naar het centrum van Vipiteno (ca. € 3,- retour). Ga verder op ontdekking in deze stad, die een mengeling is van Tiroler geschiedenis en Italiaanse sfeer. Een tocht met de gondellift naar de Rosskopf is ook een aanrader (ca. € 18,50 retour). U kunt hier een stevige wandeling maken.

Dag 7 | Gardameer
Het Gardameer is het grootste en één van de drukstbezochte meren van Italië. Langs het diepblauwe meer groeien onder andere cipressen, oleanders en palmen. Het meer is ook bekend vanwege de mooie dorpjes die er langs liggen. Vanuit Riva kunt u een boottocht maken met o.a. een stop in Limone en Malcesine (kosten ca. € 22,-).

Dag 8 | Dolomieten
Onder begeleiding van een lokale gids genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met haar verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 9 | Brixen
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door oude gebouwen, gezellige terrasjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

8-daagse tuinreis Toscane 2022

Geef toe aan de verleiding van Italiaanse villa’s, steden en tuinen

Toscane staat bekend om haar schilderachtige landschappen en geweldige keuken. Deze reis brengt u dan ook van verrassing naar verrassing. Sfeervolle steden, eeuwenoude ruïnes, indrukwekkende kunstschatten, Italiaanse villa’s met bijzondere tuinen, prachtige landschappen en kleine kopjes koffie. Laat u verleiden door deze sfeervolle en historische omgeving!

Programma
Dag 1: Garten der Sinne
Dag 2: Stadsbezoek Varese
Dag 3: Villa Garzoni Collodi en stadsbezoek Lucca
Dag 4: Stadsbezoek Florence
Dag 5: Villa Poggio Torselli en stadsbezoek Siena
Dag 6: Stadsbezoek Pisa, Villa Reale en Jardin Tintori Hesperidarium
Dag 7: Villa Cicogna Mozzoni
Dag 8: Jardins Fruitiers de Laquenexy

Garten der Sinne
Het gebruik van de zintuigen is het uitgangspunt bij de beleving van deze tuin. Deze bijzondere tuin is ingedeeld in een geluiden-, rozen-, jaargetijden-, meditatie-, theater- en grindtuin. Opvallend is de verboden tuin waar u niet in kunt en die vol staat met giftige planten, alleen zichtbaar door ramen in houten wanden.

Stadsbezoek Varese
Vlakbij de Zwitserse grens ligt het stadje Varese, dat ook wel ‘città-giardino’, ofwel tuinstad, wordt genoemd. Vergeet niet om het Sacro Monte heiligdom te bezoeken waar jaarlijks de “kruisprocessie” wordt gestart. Elk jaar komen duizenden pelgrims hier om voor de grote heiligdommen te knielen en deze te vereren.

Villa Garzoni Collodi
De Villa Garzoni met haar monumentale tuin is een versierd barokspektakel gelegen in een landelijke vallei. De tuin loopt omhoog vanaf een halfronde parterre met indrukwekkende trappen die voeren naar waterpartijen aan de rand van het bos.

Stadsbezoek Lucca
Bewonder het stadscentrum van Lucca, met smalle straatjes, rode daken en een mooi marktplein. U kunt wandelen over de oude stadsmuren die een prachtig uitzicht over de stad geven. Bezoek ook de San Martino kathedraal, Palazzo Ducale, de St. Frediano basiliek of Palazzo Pfanner met prachtige tuinen uit 1667.

Stadsbezoek Florence
Florence is één van de belangrijkste steden op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en architectuur. Dwaal door de prachtige straten en geniet van de pracht en praal die deze stad te bieden heeft.

Tip: bezoek de bijzondere Boboli tuinen. Deze beroemde tuinen liggen verscholen achter het Palazzo Pitti en vormen een waar openluchtmuseum waar de terrassen, trappen en wandelpaden u langs een schat aan kunstwerken voeren. Het is mogelijk om vooraf tickets bestellen zodat u de wachtrijen omzeilt en het maximale uit uw bezoek aan Florence kunt halen.

Villa Poggio Torselli
Dit landgoed strekt zich uit over de Toscaanse heuvels. Naast de traditionele parterretuin maakt ook het uitzicht een bezoek meer dan waard. Behalve het grote landhuis en de tuin zijn er wijngaarden en 2.700 olijfbomen waar olie van gemaakt wordt.

Stadsbezoek Siena
Siena is een stadje met een middeleeuwse sfeer en heerlijke smalle straatjes. Breng een bezoekje aan het Palazzo Pubblico of probeer de lokale specialiteit panforte, een stevige koek met noten. In de Orto Botanico Siena kunt u uw hart ophalen aan de bijzondere plant- en bloemsoorten.

Stadsbezoek Pisa
De stad die bekend staat vanwege de scheve toren is een grote toeristische trekpleister. Behalve de toren is er nog veel meer te ontdekken, zoals de Dom van Pisa, het Baptisterium en het Camposanta. Ook de pleinen, kleine straatjes en winkels zijn leuk om te bezoeken.

Villa Reale
Deze 17e-eeuwse villa ligt op een buitengewone plek aan de voet van de Pizzorne heuvels. De tuinen bezitten een klassiek assenstelsel, een formele vijver met standbeelden, ornamenten, balustrade en een waterval met grot. Elisa Bonaparte, de zus van Napoleon, liet aanvullend een Engelse tuin aanleggen.

Jardin Tintori Hesperidarium
Tintori Hesperidarium is een unieke tuin met ruim 200 variaties op de citrusplant, waarvan sommigen heel herkenbaar en andere soorten onbekend zijn. De tuin bevat daarnaast een mooie combinatie van moderne en klassieke elementen zoals paadjes, fonteinen en beeldhouwwerken.

Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin met twee identieke rechthoekige vijvers en balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder in deze tuin is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.

Jardins Fruitiers de Laquenexy
Ontdek de geheime schatten van deze boomgaard. Verdeeld over bijna vier hectare vindt u tuinpaden door maar liefst 14 verschillende themagebieden. Variërend van een kruiden- en groentetuin tot een tuin met eetbare bloemen en een ‘verboden tuin’, het aanbod is indrukwekkend.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Bloemenrivièra met Monaco

De Italiaanse Rivièra is beroemd om de vele bloemen en de elegante villa’s uit de tijd dat rijke Engelsen en Russen hier kwamen overwinteren. In deze streek worden mondaine badplaatsen afgewisseld met middeleeuwse dorpjes. We nemen uitgebreid de tijd voor het boeiende Genua en doen ook de Franse Rivièra aan, met een bezoek aan Monaco. Naast onze chauffeur staat tijdens de gehele reis onze reisleider tot uw beschikking. Met recht een PLUS-reis!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met de chauffeur en reisleider rijden wij naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor een overnachting.

Dag 2 | Loano
Via een mooie route dwars door Zwitserland steken we de Italiaanse grens over. In de loop van de dag komen we aan in Loano, waar we zeven nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo en Dolceacqua
In het centrum van San Remo vindt u mondaine winkelstraten, grote boulevards met palmbomen en prachtige villa’s. Deze weelde staat in groot contrast met de smalle steile steegjes in de oude stad. Onder leiding van onze eigen gids maken we een stadswandeling. Na het bezoek aan San Remo, rijden we landinwaarts naar Dolceacqua. Dit sfeervolle dorpje met levendige sfeer is gelegen op een klif en vormde de inspiratie voor Claude Monet’s schilderij Le Chateau de Dolceacqua. We rijden via een prachtige kustroute terug naar het hotel.

Dag 4 | Monaco
We steken de grens over en bezoeken het Vorstendom Monaco. Tijdens de wandeling door de oude stad met onze gids, zien we onder andere de kathedraal en lopen we langs het prinselijk paleis dat u op eigen gelegenheid kunt bezichtigen (kosten ca. € 8,-). Een andere aanrader is een rit met het toeristisch treintje, waarbij u door de haven en langs Monte Carlo’s beroemde casino rijdt (kosten ca. € 10,-). Onze touringcar kan niet in het centrum van Monaco parkeren. Het vervoer naar het centrum vindt daarom plaats met lokale bussen (kosten ca. € 4,- retour).

Dag 5 | Savona en Albenga
Vanuit Loano rijden we naar het provinciestadje Savona. Tijdens een stadswandeling door het oude centrum bewonderen we de dom en het middeleeuwse Palazzo delle Rovere. In Albenga bezichtigen we de vroegchristelijke basiliek met haar prachtige fresco’s.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag om heerlijk te genieten aan het zwembad of aan het strand. Ook kunt u vanaf het centrum van Loano met de trein naar de gezellige badplaats Alassio reizen (kosten ca. € 6,- retour).

Dag 7 | Genua
We bezoeken vandaag Genua, de belangrijkste havenstad van Italië met een fraai, historisch stadshart. We bewonderen tijdens de stadswandeling de stoere toegangspoort, de zwart-wit gestreepte dom en het statige Palazzo Ducale. Daarna kunt u op eigen gelegenheid Genua ontdekken. Tip: de schitterende kunstcollectie van het Palazzo Bianco en Palazzo Rosso (kosten ca. € 9,-) óf het grootste aquarium van Europa (vanaf ca. € 27,- afhankelijk van ticketkeuze).

Dag 8 | Rapallo en Portofino
In het gezellige Rapallo prijkt een middeleeuws kasteeltje boven de boulevard met haar vele restaurants en terrasjes uit. Vanuit Rapallo nemen we de boot naar Portofino (kosten ca. € 15,-), een oud vissersdorpje met een prachtige ligging in een baai. Leuk weetje: Het vissersdorpje is zo populair dat delen ervan zijn nagebouwd in amusementsparken in Japan en de Verenigde Staten

Dag 9 | Dwars door Zwitserland
We rijden via Zwitserland naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland of Frankrijk.

Dag 10 | Terugreis
Via de snelste route rijden we terug naar Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Lago Maggiore

In het grensgebied van Zwitserland en Italië liggen een aantal van de beroemdste Alpenmeren: het Lago Maggiore, het Comomeer en het meer van Lugano. Dankzij de schitterende ligging en het zachte klimaat zijn de plaatsen langs het meer al eeuwenlang een favoriete vakantiebestemming. Deze reis verblijven we in het historische centrum van de mooiste plaats aan het Lago Maggiore: Stresa, prachtig gelegen aan de voet van de Mottarone en direct aan de oever van het meer.

Dag 1 | Heenreis
Via de diverse opstapplaatsen rijden we naar het overnachtingshotel in Frankrijk of Duitsland.

Dag 2 | Stresa
Onderweg naar Stresa rijden we vandaag over de Simplonpas, een route die al sinds de middeleeuwen in gebruik is! Ondanks de hoogte (2.005 meter) is de pas het hele jaar door open. Dit is één van de best aangelegde bergpassen van Europa.

Dag 3 | Lago Maggiore – Lugano
Vandaag een mooie route met prachtige vergezichten. We rijden langs het Lago Maggiore naar Lugano, een Zwitserse stad met een Italiaanse sfeer. Lugano ligt aan de noordelijke oever van het meer van Lugano, tussen Lago Maggiore en het Comomeer. De prachtige ligging van de stad en het subtropische klimaat hebben de stad haar bijnaam ‘Koningin van de Ceresio’ gegeven.

Dag 4 | Milaan
Milaan is de tweede stad van Italië en als modestad van internationaal belang. De bekendste bezienswaardigheid is de schitterende gotische kathedraal Santa Maria Nascente. Aan de Piazza Duomo ligt ook de bekendste winkelstraat van Milaan, de overdekte galleria Vittorio Emanuele II, waar topdesigners hun winkels hebben.

Dag 5 | Verbania – Pallanza
We beginnen met een korte stop in Verbania. In de 19e eeuw werd de omgeving van Verbania ontdekt door Engelse reizigers, die hier villa’s met uitgestrekte tuinen lieten aanleggen. U treft hier een mooie boulevard aan met gezellige terrasjes. In de smalle straatjes daarachter liggen allerlei leuke winkeltjes. We rijden verder naar Pallanza, dat een fleurige middeleeuwse uitstraling heeft. Een bezoek aan Villa Taranto, een prachtige botanische tuin met 20.000 planten uit de hele wereld (entree ca. € 11,-), is een absolute aanrader.

Dag 6 | Turijn
Verrassend Turijn, de hoofdstad van Piëmont, heeft een hele eigen sfeer en een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Zo vindt u hier barokke paleizen en kilometerslange arcaden waar leuke winkeltjes en cafés onder liggen. Ook zijn er verschillende interessante musea te bezichtigen, zoals het Museo Nazionale del Cinema. Alleen al het bijzondere gebouw van dit filmmuseum is de moeite waard (entree ca. € 11,-). Ook het Museo Egizio is uitzonderlijk. Dit is, op het museum van Caïro na, het grootste museum met Egyptische kunst ter wereld (entree ca € 13,-).

Dag 7 | Vrije dag in Stresa
Vandaag heeft u alle tijd om te genieten van het mooie Stresa. U kunt de boot nemen naar de Borromeïsche Eilanden, waar de familie Borromeo in de 17e eeuw schitterende villa’s en tuinen liet aanleggen. Een deel hiervan is geopend voor het publiek.

Dag 8 | Comomeer
Het Comomeer dankt zijn naam aan de naastgelegen grote stad Como. Deze plaats is van oudsher bekend om de zijde-industrie. Binnen de vestingmuren kunt u heerlijk wandelen door de smalle straatjes van de oude stad. Ook kunt u vanuit Como een mooie boottocht maken naar de overige plaatsen aan het diepste meer van Italië.

Dag 9 | Terugreis
We laten Italië achter ons en rijden dwars door Zwitserland naar Duitsland of Frankrijk voor de overnachting. In elk geval maken we een langere pauze in een gezellige vakantieplaats.

Dag 10 | Nederland
In de loop van de middag rijden we Nederland binnen, u wordt naar uw opstapplaats gebracht.

Ligurië en Piëmont

Het eerste deel van deze reis verblijft u in Ligurië. Deze streek heeft een rotsachtige kustlijn met azuurblauwe zee en een fraai berglandschap. Historische steden en kleine dorpjes met kleurige huizen die tegen rotswanden zijn gebouwd, maken deze streek een lust voor het oog. Het tweede deel van de reis brengen wij door in Piëmont, wat letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ betekent. In deze regio brengen we onder andere een bezoek aan de plaatsen Turijn en Alba. Kom onder de indruk van dit prachtige deel van Italië… La dolce vita!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor de eerste overnachting. We zullen zeker voldoende tijd hebben om onderweg nog een mooie stop te maken.

Dag 2 | Zwitserland – Ligurië
Om dit een tweede reisdag te noemen is niet juist. Een fantastische excursiedag, die ons dwars door Zwitserland voert met diverse uitzichten. Op tijd voor het diner arriveren we in Santo Stefano al Mare, waar we vier nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo – Menton
De ochtend verblijven we in San Remo met haar vele middeleeuwse vestingwerken, mondaine winkelstraten en gezellige boulevard. Na op één van de terrasjes genoten te hebben van een hapje en drankje, vervolgen we de reis met schitterende uitzichten tot in Menton. U begrijpt het al: we zijn aan de Franse Rivièra. Menton wordt ook wel de ‘Parel van Frankrijk’ genoemd.

Dag 4 | Ligurische kust
Vandaag maken we een mooie tocht langs de Ligurische kust. We bezoeken de kustplaatsen Diano Marina en Cervo, één van de mooiste middeleeuwse dorpjes aan deze kust. Dit romantische stadje met zijn wirwar aan nauwe straatjes en eeuwenoude kleine huisjes geeft u het gevoel dat u teruggaat in de tijd. We vervolgen onze weg via Alassio tot Albenga. Deze laatste plaats kenmerkt zich vooral door de vier hoge torens die het centrum domineren.

Dag 5 | Vrije dag Santo Stefano al Mare
Hotel Aregai Marina ligt direct aan het strand, de zee en de grote jachthaven. Flaneer over de promenade, geniet van een drankje op één van de vele terrasjes of breng een bezoek aan de middeleeuwse Sint-Stefanus kerk die in romaanse stijl is gebouwd.

Dag 6 | Noli – Acqui Terme
We verlaten Santo Stefano al Mare en vertrekken richting Acqui Terme. Onderweg bezoeken wij Noli, één van de mooiste dorpen van Italië met een middeleeuwse stadskern. Oude paleizen, smalle straatjes en historische gebouwen wachten op u. ’s Middags geniet u al van het mooie Piëmont als we via een route door het binnenland naar Acqui Terme rijden voor een verblijf van drie nachten.

Dag 7 | Turijn
Vandaag brengen wij door in deze mooie stad. Bekend door Fiat, maar zeker ook door de mode en moderne kunst. We starten met een rondleiding onder begeleiding van een lokale gids. U ziet onder andere de Dom van Turijn, de Basiliek, Superga, het Pallazo Madam en het Koninklijk Paleis. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan.

Dag 8 | Alba – wijnproeverij
Deze ochtend staat een bezoek aan Alba op het programma, een oude stad met vijf 14e-eeuwse torens. Het staat bekend om de witte truffels, de rode en witte wijn, maar ook om Nutella en Ferrero Rocher. ’s Middags bezoeken we de bekende wijnplaats Asti. Hier wordt u een wijnproeverij aangeboden met wijnen uit de regio, gedestilleerde producten en kleine Piëmontse snacks.

Dag 9 | Zwitserland
We nemen afscheid van Acqui Terme en rijden via een mooie route door Zwitserland naar ons overnachtingshotel. Als de tijd het toelaat maken we onderweg nog een stop in Luzern.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Onderweg maken we nog een mooie stop in Luxemburg Stad.

Toscane met Florence, Lucca en Pisa

Op naar Toscane, één van de mooiste gebieden van Italië. Onze verblijfplaats is het kustgebied Versilia. Overdag bezoeken we de beroemde steden en ‘s avonds kunt u heerlijk genieten aan de kust. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of bezoek één van de gezellige strandtenten. Toscane beschikt naast prachtig natuurschoon en imposante kunststeden ook over een kuststrook van maar liefst 400 kilometer, met zandstranden en pijnboombossen, afgewisseld door rotsen en duinen.

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur. Vervolgens rijden we met verschillende pauzestops door naar het hotel.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Via Oostenrijk of Zwitserland gaan we naar de Versilia kust waar we zeven nachten blijven. Een mooie stop wacht ons onderweg. Afhankelijk van de route kan dat bijvoorbeeld het Gardameer of het Comomeer zijn.

Dag 3 | Florence
We gaan naar de Toscaanse hoofdstad en één van de mooiste Italiaanse steden: Florence. Samen met een plaatselijke gids ontdekken we de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de prachtige Ponte Vecchio over de rivier de Arno en het Piazza delle Signoria met haar indrukwekkende beeldengalerij. Daarna kunt u zelf op verkenning gaan.

Dag 4 | Cinque Terre
U heeft de mogelijkheid om mee op excursie te gaan naar de beroemde Cinque Terre (kosten ter plaatse te voldoen ca. € 35,-). Cinque Terre bestaat uit vijf oude vissersdorpjes die op steile rotsen gebouwd zijn en staat al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. De dorpjes worden verbonden door een spoorlijn en wandelpaden. De excursie wordt begeleid door een lokale gids en te voet, per bus, boot en/of trein uitgevoerd. U dient bij boeking aan te geven of u aan de excursie wilt deelnemen.

Dag 5 | Siena
Een mooie route dwars door Toscane brengt ons naar Siena. De op een heuvel gelegen prachtige middeleeuwse binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het silhouet van Duomo. Bezienswaardig is onder andere het Piazza del Campo (het beroemde schelpvormige, licht hellende plein) en het Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren. De toren is te beklimmen via een nauwe trap en boven aangekomen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving (entree ca. € 10,-).

Dag 6 | Vrije dag in Lido di Camaiore
Vandaag kunt u de dag geheel naar eigen wens invullen. Wat dacht u van een wandeling over de brede wandelpromenade met zijn gezellige terrasjes of misschien toch liever relaxen aan het strand? Op 200 meter afstand van het hotel bevindt zich een bushalte. Met het openbaar vervoer kunt u op eenvoudige wijze een bezoek brengen aan één van de omliggende plaatsen zoals Viareggio.

Dag 7 | San Gimignano – Volterra
San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. Het ligt op een hoge heuvel en wordt omgeven door stadsmuren. De middeleeuwse torens bepalen het stadsbeeld. Vervolgens gaan we naar Volterra, gesticht door de Etrusken. Uit deze periode zijn nog overblijfselen te bewonderen, zoals de stadsmuren en toegangspoorten Porta all’Arco en Porta Diana. Een bezoek aan het Etruskisch museum is zeker de moeite waard (entree ca. € 14,-).

Dag 8 | Lucca – Pisa
De charme van Lucca wordt vooral door de Italiaanse sfeer die in dit stadje heerst bepaald. Het mooiste uitzicht heeft u vanaf de 16e-eeuwse stadsmuur die het centrum van de stad volledig omringt. Hier vinden we smalle straatjes met leuke winkeltjes, schitterende Romaanse kerken en prachtige pleinen zoals Piazza dell’Anfiteatro. In Pisa bezoeken we Campo dei Miracoli, uiteraard met de beroemde scheven toren van Pisa. In beide plaatsen hebben we een rondleiding met gids.

Dag 9 | Oostenrijk of Zwitserland
Via een mooie route door Oostenrijk of Zwitserland, met zeker een bezienswaardige stop, rijden we richting het overnachtingshotel.

Dag 10 | Terugreis
We kijken terug op een prachtige reis en keren terug naar de opstapplaatsen in Nederland.

De optionele excursie Cinque Terre dient u bij boeking te reserveren. Betalen doet u aan de chauffeur. Prijs is onder voorbehoud, de genoemde prijs is van 2021 omdat het tarief voor 2022 nog niet bekend was ten tijde van de druk van deze brochure.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Italiaanse hoogtepunten

Rome, Pompeï, Sorrento en de Amalfi kust. Tijdens deze reis laten wij u een aantal van de mooiste plekken van Italië zien. Aan de Amalfi kust en op Capri is het vooral genieten van de prachtige natuur, terwijl Rome en Pompeï culturele hoogtepunten zijn. Ga mee op ontdekking in ‘Bella Italia’!

Dag 1 | Heenreis
Met voldoende stops onderweg rijden we naar Duitsland of Oostenrijk voor de overnachting.

Dag 2 | Rome
We rijden verder naar Italië. We komen onder andere langs Verona, Bologna en Florence. Het laatste stuk rijden we door het mooie Toscane. Onze eindbestemming van vandaag is de omgeving van Rome, waar we drie nachten verblijven.

Dag 3 | Rome
Samen met een gids bezoeken wij ‘s ochtends het altijd fascinerende Rome. Deze wereldstad is een waar openluchtmuseum! Alleen al de Romeinse overblijfselen zoals het Colosseum, Circus Maximus en Forum Romanum zijn de reis waard. Ook de beroemde Spaanse trappen en de Trevi fontein zijn prachtig. ’s Middags vrije tijd in Rome.

Dag 4 | Vaticaanstad
We gaan naar het weidse St. Pietersplein met de machtige St. Pietersbasiliek. De grootste, rijkste en meest spectaculaire basiliek van Italië! De gids wijst u hier graag op de schitterende kunstwerken van de grootste namen als Michelangelo en Bernini. ’s Middags kunt u op eigen gelegenheid op ontdekking gaan.

Dag 5 | Pompeï
De reis gaat zuidwaarts naar het prachtige schiereiland Sorrento, waar we drie nachten in de omgeving verblijven. Onderweg bezoeken we Pompeï (entree ca. € 16,-). Toen de vulkaan Vesuvius uitbarstte werd de gehele stad bedolven door asregen. Een tragisch lot voor de inwoners van de stad, maar hierdoor is Pompeï nu één van de best bewaarde Romeinse steden. U krijgt hier een deskundige rondleiding van een gids.

Dag 6 | Capri
Geniet van een vrije dag of ga mee met de optionele excursie naar het eiland Capri, in de baai van Napels. In Capri-stad geven de witte huizen, smalle straatjes en overdekte passages een ietwat Moorse sfeer aan deze gezellige plaats. Zodra u Capri-stad met haar boetiekjes en terrasjes achterlaat, is de hoofdrol weggelegd voor de prachtige mediterrane natuur. De kosten van deze excursie bedragen ca. € 73,- en deze dient bij boeking te worden opgegeven (indien u ter plaatse reserveert zijn de kosten ca. € 83,-). In dit bedrag is inbegrepen: de transfer van het hotel naar de haven v.v., de retour overtocht naar Capri, het vervoer op Capri per kleine bus en de begeleiding van een gids.

Dag 7 | Amalfikust
Vandaag één van de absolute hoogtepunten van deze reis. U kunt meegaan op excursie naar de spectaculaire kust en oudste maritieme republiek van Italië: Amalfi. Tijdens de tocht ziet u smalle wegen, steile rotskusten, pittoreske dorpen en weelderige bossen. Helaas kan deze excursie niet met onze eigen touringcar gemaakt worden, we moeten ter plaatse een (kortere) bus inhuren. De kosten van deze excursie zijn ca. € 37,- en dient bij boeking te worden opgegeven (indien u ter plaatse reserveert zijn de kosten ca. € 47,-).

Dag 8 | Versilia – Toscane
We verlaten Sorrento en rijden terug naar het noorden. We overnachten aan de Versilia kust of in Toscane. Onderweg is het genieten van het prachtige Italiaanse landschap, gekenmerkt door cipressen en wijnranken. Langs smalle wegen die kronkelen van dorp tot dorp en waar men nog volop van de tradities en levensstijl kan genieten.

Dag 9 | Italië
Dwars door het prachtige Italiaanse landschap rijden we richting het noorden naar het overnachtingshotel. Indien de tijd het toelaat maken we nog een mooie stop onderweg.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken wij ons op voor de terugreis. ’s Avonds komen wij weer in Nederland aan.

De optionele excursie naar Capri op dag 6 en de Amalfikust op dag 7 dient u bij boeking te reserveren. De betaling dient u aan de chauffeur te voldoen. De vermelde prijzen zijn van 2021 omdat de prijzen van 2022 nog niet bekend waren ten tijde van de druk van deze brochure. Prijzen zijn onder voorbehoud.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te alle tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.