Tuinreis Devon & Cornwall

8 dagen het zonnige zuiden van Engeland met bezoek aan het Eden Project

Deze rustige streek heeft een bijzondere kustlijn van ruim 350 kilometer met hoge kliffen en weids uitzicht. Overal zijn ongerepte natuurgebieden met velden vol bloemen. U bezoekt hier een diverse mix van traditionele, subtropische en nieuw aangelegde tuinen. Bekijk bijvoorbeeld de koepelkassen van het wereldberoemde Eden Project, de bijzondere Lost Gardens of Heligan en de vele andere aantrekkelijke tuinen.

Dag 1 | Doddington Place Gardens
Na de oversteek bezoeken we Doddington Place Gardens. Deze door English Heritage erkende tuinen zijn al meer dan 50 jaar te bezoeken. De exotische en kleurrijke bostuin met een grote verscheidenheid aan rododendrons en azalea’s biedt een spectaculair beeld. Ook de karakteristieke oude taxushaag, zo hoog als het huis, is het bezichtigen waard. In de avond komen we aan in ons overnachtingshotel in Reading.

Dag 2 | Hestercombe Gardens – Buckland Abbey
Vanuit Reading reizen we verder en maken we een stop bij Hestercombe. De tuinen rondom het statige huis zijn uniek omdat ze bestaan uit drie tuinen uit evenveel tijdperken: een Georgiaanse landschapstuin, een Victoriaans terras en de formele Edwardiaanse tuinen. Ook hebben de bekende Arts en Crafts architect Edward Lutyens en tuinontwerpster Gertrude Jekyll hier hun sporen achtergelaten. Hierna rijden we naar het 700 jaar oude Buckland Abbey, onder beheer van National Trust. Het voormalig cisterciënzer klooster geeft uitzicht op de Tavy-vallei. Bij het Cider House is een tuin met kruidachtige borders, ook vindt u er een boomgaard, wilde tuin, vijver en ‘Elizabethan’ tuin.
Extra verzorging: toegang tot het volledige terrein bij Buckland Abbey.

Dag 3 | Isles of Scilly – Tresco Abbey Gardens (facultatief)
Als u besluit mee te gaan met de excursie naar Isles of Scilly dan vertrekken we vandaag vroeg uit het hotel voor de overtocht. Daarvoor reizen we eerst naar het grootste eiland, St. Mary. De boottocht van bijna drie uur geeft een mooi uitzicht op de kustlijn. Daarna bent u vrij en kunt u een eigen dagindeling maken. U heeft de mogelijkheid om één van de meest afgelegen tuinen van Europa te bezoeken. Daarvoor dient u door te reizen naar het eiland Tresco. Een korte boottocht (entree excl. ca. £6 enkel) brengt u naar dit centraal gelegen eiland. Hier ligt Treso Abbey Gardens (entree excl. ca. £18). Een spectaculaire tuin die profiteert van het milde klimaat. De bijzondere beplanting bestaat uit exoten van over de hele wereld. De tuin ligt verspreid over drie terrassen rondom de ruïnes van een abdij. Op het droogste terras vindt u planten uit Zuid-Afrika en Australië. Het terras beneden heeft veel zeewind te verduren en daarom gedijen planten uit Nieuw-Zeeland en Brazilië er goed. Het is een dagexcursie die u zeker bij zult blijven!

Dag 4 | Vrije dag in Plymouth
Vandaag heeft u een vrije dag. Besteed hem bijvoorbeeld in Plymouth. Er is genoeg te doen in deze havenstad, bewonder een van de vele forten en verdedigingswerken of breng een bezoek aan het strand. Een aanrader is ook de kleine Elizabethan Gardens in Plymouth. De regio staat bekend om de Cream Tea, duik beslist ‘s middags een café in voor deze lekkernij.

Dag 5 | Pinetum Park – Eden Project
Na het ontbijt gaan we naar Pinetum Park. In deze tuin zijn meer dan 6.000 verschillende bomen en struiken te vinden. Het grote assortiment is verdeeld over verschillende tuinen, waaronder een watertuin, een verzonken tuin en een prachtige Japanse tuin met alle oosterse elementen: water, grind, fijnbladige rode esdoorns en een Japanse lantaarn. Vervolgens naar het Eden Project. Eén van de populairste toeristische attracties van Cornwall. De botanische tuinen vormen een waar tropisch walhalla met de grootste koepel broeikassen ter wereld. Hier kunt u bijzondere planten uit deze regio ontdekken en genieten van de interessante ontwerpen en kunstobjecten.

Dag 6 | Trebah Garden – Lost Gardens of Heligan
Na een restauratie van zes jaar is Trebah een waar subtropisch paradijs, met palmen, varens, grote esdoorns en hoge boomvarens. Trebah Garden is gedurende alle seizoenen prachtig om te bezoeken: in de lente bloeien de 100 jaar oude rododendrons, magnolia’s en camelia’s, terwijl in het najaar de ‘Champion Trees’ het beeld bepalen. Daarna de Lost Gardens of Heligan. Pas in 1990 werden deze verloren tuinen door John Willis en Nederlander Tim Smit opnieuw ontdekt. Er volgde een grondige restauratie en nu bestaan de Lost Gardens of Heligan uit een Italiaanse tuin, een bloementuin, Victoriaanse ommuurde groentetuin en een echte jungle vol met subtropische planten.

Dag 7 | RHS Rosemoor Garden
Na het ontbijt vertrekken we weer richting Reading met een stop bij Rosemoor. In de jaren sinds haar aanleg in 1959 groeide Rosemoor uit tot een populaire tuin die bekend staat om haar collectie zeldzame en ongewone planten. De prachtige borders staan vol met kleurige vaste planten. De originele tuin is ondertussen flink uitgebreid met een fruit- en groentetuin, een mooie cottage tuin, steentuin, en een stuk bosland.

Dag 8 | Walmer Castle & Gardens
Voor de oversteek bezoeken we Walmer Castle, prachtig gelegen aan de kust van Kent en heeft prijswinnende tuinen. De Broadwalk, met haar lange dubbele borders geflankeerd door kunstig gesnoeide taxushagen, is één van de hoogtepunten en ook de serene Queen Mother’s Garden, ontworpen ter ere van de 95e verjaardag van de moeder van koningin Elizabeth II, is prachtig.

Tuinreis Cotswolds met Oxford

5 dagen in hét paradijs voor tuinliefhebbers

Het romantische gebied van de Cotswolds is beroemd vanwege haar schitterende historische landhuizen, slingerende landweggetjes en pittoreske dorpjes vol oude cottages. U bezoekt bekende tuinen als Hidcote Manor en Kiftsgate Court en aantrekkelijke privétuinen als Court House. Daarnaast heeft u de gelegenheid om de historische stad Oxford te verkennen. Het imposante Broughton Castle is een absoluut hoogtepunt van deze reis.

Dag 1 | Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland bezoeken we dit karakteristieke huis. Het wordt omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurige borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de ommuurde tuin vindt u daarnaast een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Dag 2 | Chipping Campden – Hidcote Manor Garden – Kiftsgate Court
Na het ontbijt stoppen we even voor een fotomoment bij Chipping Campden. Dit is een kleine marktstad met een romantisch karakter. Hierna bezoeken we de prachtige tuinen van Hidcote Manor, vaak beschouwd als één van de mooiste van de Cotswolds. Deze tuinen staan vooral bekend als echte Arts en Crafts tuinen en werden in het begin van de 20e eeuw aangelegd door Lawrence Johnston. Hij gebruikte taxus-, hulst- en beukenhagen om een twintigtal tuinkamers te creëren met elk een ander thema. Zo vindt u hier de witte tuin, tuinen met vijvers of fonteinen, kamers met specifieke planten en bijzondere ontwerpen. Aan het eind van de dag gaan we naar Kiftsgate Court. Deze tuinen zijn het gevolg van de inspanningen van drie generaties vrouwen vanaf het begin van de 20e eeuw. In Kiftsgate Court Gardens zijn veel Arts & Crafts invloeden te herkennen in de kleurrijke borders, de verschillende tuinkamers en de prachtige lanen. Bijzonder is de beroemde Kiftsgate Rose, een sterk geurende, witte klimroos die de helft van de rozenborder in beslag neemt en in de zomermaanden erg indrukwekkend is.

Dag 3 | The Court House – Broughton Castle Gardens (juni) of Bourton House (juli) – Pettifers
We beginnen de dag in The Court House. De tuin heeft prachtige ligging en een landhuis staat in een setting dat rechtstreeks uit een Jane Austen roman lijkt te komen. De tuin is onderverdeeld in tuinkamers met elk een eigen vorm, stijl en inrichting. U wandelt rond het huis door tuinen met rozen, varens, een houten kas en boomgaard. Tijdens de juni reizen brengen we daarna een bezoek aan Broughton Castle Gardens. Dit prachtige huis met een lange familiegeschiedenis is omringd met een gracht. De tuinen zijn gedurende de eeuwen met het huis meegegroeid, verwaarloosd en ontwikkeld. In de Ladies Garden vindt u naast prachtige oude rozen ook salvia en allium. De smaakvol gecombineerde borders in combinatie met het weidse parklandschap maken dit kasteel het bezoek meer dan waard. De ommuurde tuin heeft vier snoeivormen in buxus die lijken op de koninklijke Franse lelie. In juli bezoeken we Bourton House. Vanwege wisselende eigenaren werden de tuinen grotendeels verwaarloosd, totdat Bourton House in 1983 door de Paice familie werd gekocht. In ruim 25 jaar tijd toverden zij de tuinen om tot een paradijs met mooi in vorm gesnoeide heggen, kleurrijke bloemenborders en een moestuin. Een van de opmerkelijkste tuindelen is gevuld met buxushagen in golvende en geometrische patronen. We sluiten de dag af in Wardington, daar ligt Pettifers. Het is een weelderige Engelse tuin met prachtige bloemborders. Eigenaaresse Gina Price heeft de tuin aangelegd met als inspiratiebron Dianey Binney (Kiftsgate). Zij kwam destijds tips en kritiek geven in de tuin, maar later heeft ze haar eigen stijl ontwikkeld in de tuin. Rozen maakten plaats voor grassen en de borders moesten er goed uit zien van april tot november.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij The Court House, bezoek kasteel en een lunch bij Broughton Castle (juni), lunch bij Bourton House (juli), rondleiding bij Pettifers.

Dag 4 | Oxford Botanic Garden & Arboretum – stadsbezoek Oxford
In Oxford bezoekt u de oudste botanische tuin van Engeland. Deze tuin stamt uit 1621 en biedt bijna 6.000 verschillende plantensoorten. De tuin is het hele jaar door een oase van biodiversiteit. U wandelt door 300 jaar oude kassen, een ommuurde tuin met medicinale kruiden, verzonken tuin met prachtige borders en een rots- en watertuin. Hierna heeft u tijd voor een stadsbezoek. Oxford is een stad met een rijke historie die wereldwijd bekend staat om haar prestigieuze universiteit. Dankzij de harmonie tussen de architectuur van de vele universiteitsgebouwen wordt Oxford ook wel de ‘stad der dromerige spitsen’ genoemd. Het vele groen zorgt bovendien voor een prettige sfeer en maakt de stad erg aantrekkelijk.

Dag 5 | Nettlestead Place Garden
Na het ontbijt rijden we naar Nettlestead Place voor een laatste tuinbezoek. De tuinen kennen een lange geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. In 1913 werden het vervallen huis en het omliggende land opgeknapt. U vindt hier een grote collectie bomen, een formele rozentuin en een verzonken vijvertuin. Daarna naar Dover voor de oversteek.

Tuinreis Sprookjesachtig Engeland

 4 dagen romantisch Hampshire

In sprookjesachtig Hampshire bezoeken we diverse (privé)tuinen waarbij u het idee heeft dat u in een andere wereld rondloopt. U ziet niet alleen landhuizen maar ook een prachtige cottage, boerderij en een bijzondere taxus boom van 3000 jaar oud. De boom is één van de tien belangrijkste bomen van Engeland en leeft nog steeds. We gaan dus een stukje terug in de tijd en bezoeken de romantische, sprookjesachtige tuinen waar Engeland bekend om staat.

Dag 1 | Heenreis – Walmer Castle & Gardens
Na de overtocht vanuit Dover bezoeken we Walmer Castle, prachtig gelegen aan de kust van Kent. Het voormalige vestigingkasteel heeft prijswinnende tuinen. Het kasteel is vanaf de 16e eeuw gebruikt als militair fort maar de functie veranderde mettertijd naar een privéwoning. In de tuin vindt u de Broadwalk, ontworpen in 1866 door William Masters met lange dubbele borders vol bloeiende planten. Het is één van de hoogtepunten in de tuin en ook de serene Queen Mother’s Garden mag gezien worden, ontworpen ter ere van de 95e verjaardag van de moeder van koningin Elizabeth II. Ook uniek is The Cloud Hedge, een kunstig gesnoeide taxus haag. Na het bezichtigen van het eeuwenoude Walmer Castle rijden we naar het hotel waar het eerste diner op ons wacht.
Extra verzorging: rondleiding in Walmer Castle Gardens.

Dag 2 | The Thatched Cottage & the Farringdon Yew Tree – Westgreen House & Gardens
Onze tweede dag begint met een bezoek aan de prachtige cottage en tuin van eigenaren Cally en David Horton. Verscholen achter het 16e –eeuwse cottage ligt een beschutte tuin van anderhalve hectare. De tuin is ingedeeld in diverse gebieden omringd door kleurrijke borders. Ze zijn ingericht vanuit het terras met sierlijke potten en een vijver met waterval. De reis door de tuin vervolgt zich door de pergola van rozen naar een ander gebied vol met allerlei beplantingen. Op het einde van de tuin vindt u de weg naar de verschillende rozenstruiken en de decoratieve woonwagen gelegen in een gebied van wilde bloemen. Na een heerlijke lunch bij The Thatched Cottage brengen wij een kort bezoek bij de 3000 jarige Farringdon Yew Tree. Deze taxus boom wordt door boomkwekers beschouwd als één van de belangrijkste bomen in het Verenigd Koninkrijk. De boom is opgenomen in de Ancient Tree Inventory. Hierna rijden wij verder naar Westgreen House & Gardens, Deze tuin is ontworpen door Marylyn Abbottet. De prachtige ommuurde tuinen omringen het 18e-eeuwse huis en lijken net alsof u zich in een sprookje bevindt. De grote watertrap vormt het middelpunt van diverse tuinkamers die allemaal een eigen benamingen hebben. Iedere tuinkamer beschikt over zijn eigen schoonheid en karakter.
Extra verzorging: uitgebreide lunch bij The Thatched Cottage.

Dag 3 | Spring Pond Garden – Sir Hillier Gardens
Na het ontbijt rijden we naar onze eerste tuin. Carolyn Sheffield heeft deze adembenemende romantische tuin 25 jaar geleden, vanuit een blank canvas opgevuld en zal u ook begeleiden door haar tuin. Voordat u binnen stapt in het volgende sprookje, vindt u aan de linkerkant van het huis een grote vijver met vissen en een moestuin. De oude boerderij en bloemperken omringen de aangelegde klassieke vijver. Achter de vijver vindt u een prachtig prieel met een aantal kleine tuinkamers. De deuren van de serre zijn tijdens dit bezoek geopend, hier vindt u mediterrane en tropische planten. In de middag bezoeken wij de Sir Harold Hillier Gardens, deze liggen verspreid over meer dan 72 hectare. Ga het avontuur aan en ontdek de diverse paden, bomen, vijver, wildbloemen, en nog veel meer waar u zich de ogen bij uit kunt kijken.
Extra verzorging: koffie/thee en cake bij Springpond Garden, rondleiding Sir Hillier Gardens.

 Dag 4 | Mount Ephraim Gardens – Terugreis
Gelegen midden in het glorieuze landschap van Kent vindt u Mount Ephraim Gardens, bekend om haar spectaculaire Edwardiaanse tuinen. We bezoeken deze tuin voordat we de oversteek maken. Net als veel andere landgoederen leed het onder de Wereldoorlogen, maar zijn de tuinen in de jaren ’50 met veel liefde door Mary en Bill Dawes gerestaureerd. Met een gedeelte met vorm snoei, geurige rozentuin, rots- en watertuin, Japanse tuin en uitgebreid arboretum is hier meer dan genoeg te zien. Na het bezoek aan onze laatste tuin is het tijd om afscheid te nemen en rijden wij terug naar onze opstapplaatsen.

Tuinreis Kent & RHS Chelsea Flower Show

4 dagen met bezoek aan de prachtige tuinen van Sissinghurst Castle

Tijdens deze 4-daagse tuinreis staat de Chelsea Flower Show, georganiseerd door de Royal Horticultural Society, centraal. Het is één van ‘s werelds grootste en meest prestigieuze bloemenshows en een echte must see voor iedere tuinliefhebber. Tijdens deze reis bezoekt u de show waar u de vele modeltuinen, stands van beroemde kwekers en uitgebreide bloemendisplays kunt bewonderen.
Naast de show staan er uiteraard ook bezoeken aan diverse tuinen in het graafschap Kent op het programma. Ontdek de tuin rondom het vakwerkhuis van Great Dixter, de verschillende tuinkamers van Sissinghurst Castle en de ommuurde tuin van Goodnestone Park.

Dag 1 | Heenreis – Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland brengen we een bezoek aan het karakteristieke Godinton House, omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurrijke borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de grote ommuurde tuin vindt u een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in Great Comp Garden.

Dag 2 | RHS Chelsea Flower Show
De RHS Chelsea Flower Show wordt elk jaar in hartje Londen georganiseerd door de Royal Horticultural Society. De show werd voor het eerst in 1912 georganiseerd en is uitgegroeid tot de bekendste tuin-, bloemen- en landschapsshow ter wereld met circa 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De show is een ideale gelegenheid voor Engelse kwekers om hun bijzondere gekweekte planten te tonen en voor hoveniers en tuinarchitecten om hun tuinontwerpen en beplantingsplannen te showen.The Great Pavilion, waar meer dan 90 kwekers hun mooiste bloemen tonen, is elk jaar weer één van de hoogtepunten van de Chelsea Flower Show.

Dag 3 | Great Dixter – Sissinghurst Castle Garden
Na het ontbijt bezoeken we Great Dixter. Deze tuinen staan met name bekend om de connecties met twee grote namen uit de 20e-eeuwse wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Great Dixter was het familiehuis van de laatste, terwijl Lutyens in het begin van de 20e eeuw in opdracht van Lloyd’s vader de plannen schreef voor de renovatie. Het vakwerkhuis van Great Dixter ligt te midden van de prachtige tuin waar de bloemen- en kleurenpracht u als het ware overspoelt. Net als veel andere creaties van Lutyens, zijn de tuinen grotendeels opgedeeld in verschillende tuinkamers met elk hun eigen karakter. Het overkoepelende thema door de hele tuin heen is de bijzondere mix tussen formele en informele elementen. Na dit bezoek maken we een stop in de leuke plaats Tenterden. Wandel door de gezellige straatjes en strijk bijvoorbeeld neer in een pub voor een lunch. Vervolgens gaan we naar één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw: de tuinen rondom Sissinghurst Castle. Deze prachtige tuin is een creatie van Vita Sackville West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson. De beplanting is uitbundig en goed doordacht, waardoor de tuin in harmonie is en een natuurlijke uitstraling heeft. De goed onderhouden tuinen zijn verdeeld in diverse tuinkamers met elk hun eigen thema, sfeer, uitstraling en intimiteit. Met name de geometrische witte tuin, de oudste en bekendste tuinkamer, is een meesterwerk.

Dag 4 | Goodnestone Park – Terugreis
Na het ontbijt bezoeken we de laatste tuin van deze reis, Goodnestone Park. Deze ommuurde tuin is één van de publiekstrekkers: de muren zijn bekleed met jasmijn en rozen en sommige delen zijn ouder dan het huis zelf. Daarnaast wandelt u prachtig over het bosachtig terrein, de terrassen en de moderne graveltuin. Vervolgens vertrekken we naar Dover voor de oversteek naar Calais waar wij in de avond op de opstapplaatsen aan zullen komen.

Tuinreis Bath & de Cotswolds

6 dagen naar het betoverende zuiden van de Cotswolds

Het idyllische Engeland vindt u in de Cotswolds. Deze regio is rijk aan bezienswaardigheden, met dorpjes opgetrokken uit gele zandsteen, fraaie landhuizen, eindeloos veel natuur en uiteraard de mooiste tuinen. Tijdens deze reis bezoekt u tuinen in het zuiden van de Cotswolds.

Dag 1 | Godinton House Gardens
Na de oversteek naar Engeland bezoeken we dit karakteristieke huis. Het wordt omringd door een prachtig landschap met statige eiken en kastanjebomen. In de tuinen vindt u zorgvuldig aangelegde gazons met kleurige borders, een vijver en een rozen- en Italiaanse tuin. Dit wordt afgewisseld met een grote wilde tuin, waar u rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. In de ommuurde tuin vindt u daarnaast een prachtige collectie bloemen, planten en groenten die u het gevoel geven in een Victoriaanse moestuin te zijn beland.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Dag 2 | Cleverton – Cotswolds rondrit met Tetbury – Highgrove Royal Gardens*
Claverton Manor fungeert als American Museum, maar sinds een aantal jaar is op het landgoed tevens een prachtige tuin gerealiseerd. Het is een tuin met veel moderne accenten in zowel de beplanting als het ontwerp. Omdat het landgoed bovendien op een heuvel ligt, profiteert het tevens optimaal van een spectaculair uitzicht over de Limpley Stoke vallei. Hierna maken we een mooie rondrit door de Cotswolds en bezoeken we Tetbury. Wanneer reservering mogelijk blijkt dan staat ons vandaag iets bijzonders te wachten, een bezoek aan de spectaculaire Highgrove Royal Gardens. Ruim 30 jaar geleden werd dit landgoed door prins Charles gekocht. De tuin bestaat uit verschillende delen, waaronder de cottage garden. Deze bestaat op haar beurt weer uit twee tuinen: een nieuw gedeelte geïnspireerd op de levendige kleuren van de Tibetaanse zijde, met gebruik van uitbundig geel, roze en blauw, en een ouder deel dat is opgebouwd in de klassieke Engelse stijl. Ten tijde van publicatie is reservering nog niet mogelijk, mocht het niet mogelijk zijn om Highgrove te bezoeken dan volgt er deze dag een alternatief programma.
Extra verzorging: toegang museum bij Cleverton, privé rondleiding Highgrove wanneer mogelijk. 

Dag 3 | Hanham Court Gardens – Iford Manor – The Courts Garden
Na het ontbijt vertrekken we naar de romantische tuin van Hanham Court Gardens. Van een mooie gevel met bloeiende rozen tot het weidse uitzicht, deze tuin blijft verrassen. De strak gesnoeide hagen, aangevuld met uitbundig bloeiende borders, geven het karakter van de tuin weer. Daarna gaan we naar Iford Manor, bekend om de historische tuinen. Het landhuis is prachtig gelegen in het hart van de idyllische landelijke vallei van de Frome rivier. De tuinen worden gekenmerkt door zuilengalerijen, standbeelden, vijvers en trappen, en ademen een Italiaanse sfeer. Als laatst bezoeken we The Courts Garden. Deze Engelse tuin heeft verschillende tuinkamers met elk een eigen verrassing. Dit is het resultaat van de ideeën en nieuwe toevoegingen van generaties opeenvolgende tuinders. De formele tuin met haar charmante vormsnoei en brede kleurrijke borders is prachtig.

Dag 4 | The garden at Miserden – Stadsbezoek Bristol
Miserden heeft een spectaculair uitzicht en wordt wel ’s werelds meest romantische tuin genoemd. De tuin werd ontworpen in de 17e eeuw en is een waar verborgen juweel van de Cotswolds dankzij het vredige gevoel dat er heerst. Vervolgens door naar Bristol. Het is een levendige stad met een bruisend centrum waar nieuw en oud bij elkaar komen. Het heeft een lange maritieme geschiedenis en leuke haven waar allerlei toeristische hotspots te vinden zijn. Ook de historische kathedraal, met groene rustgevende tuin, is een bezoekje waard.

Dag 5 | Tyntesfield – Stadsbezoek Bath
Na het ontbijt vertrekken we naar Tyntesfield House and Gardens. De tuinen zijn sinds 1900 bijna niet gewijzigd, waardoor de groene lanen, formele terrassen, historische oranjerie en moestuin er grotendeels nog hetzelfde uitzien als toen. Een leuk accent is het contrast tussen de vrolijke bloembedden en het Victoriaanse huis in gotische stijl. In de middag heeft u vrije tijd in Bath. Het is na Londen de drukst bezochte plaats in Engeland. In het centrum van Bath kunt u de oude Romeinse thermen bezoeken, net als een tal van andere historische gebouwen en musea.
Extra verzorging: rondleiding Hanham Court Gardens.

Dag 6 | Great Comp Garden
Great Comp Garden heeft in de loop der jaren de benijdenswaardige reputatie opgebouwd als een van de mooiste tuinen van Kent. Ontdek deze eigenzinnige tuin met zeven hectare aan zeldzame planten rond een 17e-eeuws herenhuis.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Tuinreis Noord-Wales

6 dagen bijzondere tuinen en het fraaie landschap van Noord-Wales

Het ruige en boeiende landschap van Noord Wales wordt gekenmerkt door bergen, valleien, heidehoogvlakten en zeekliffen. Alleen al dit landschap maakt deze reis meer dan de moeite waard, maar uiteraard zijn er ook meer dan genoeg mooie tuinen te vinden. U bezoekt zeer afwisselende tuinen, van kleinere landhuizen tot grootse kastelen en van kleurige privétuinen tot een unieke kwekerij.

Dag 1 | RHS Hyde Hall
Na de oversteek zullen we een bezoek brengen aan het spectaculaire Hyde Hall, die een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap biedt. Het is één van de weinige tuinen die onderdeel is van de RHS. Het landgoed van Hyde Hall is voortdurend in ontwikkeling, waarbij men probeert de oorspronkelijke intimiteit en charme te behouden. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende gebieden, waaronder de beroemde droge tuin, diverse borders, een bloemenweide, groentetuin en uiteraard mag een rozentuin niet ontbreken. Het resultaat is één van de mooiste tuinen die in het oosten van Engeland te vinden is. Hierna rijden we door naar het hotel voor het diner.

Dag 2 | Abbeywood Gardens – Penrhyn Castle
Na het ontbijt vertrekken we naar Abbeywoord Gardens. Deze uitgestrekte tuinen liggen op de grens van Cheshire en Wales. Het formele deel van de tuin ligt rond het grote huis en is door hagen verdeeld in verschillende tuindelen. Er volgt een kleurrijke exotische tuin en op weg naar het bosland en arboretum loopt u langs een prieeltje, vijver en beplanting in cottage stijl. Vervolgens naar Penrhyn. Dit imposante kasteel, compleet met gekartelde torens en begroeide muren, lijkt zo uit een sprookje te komen. Het omringende parkland en het uitzicht over de Snowdonia bergen maken het plaatje compleet. De tuin heeft een informele sfeer met veel exotische boom- en heestersoorten en een Victoriaanse ommuurde tuin met strak gesnoeide taxus, buxus en fonteinen.
Extra verzorging: bezoek van kasteel bij Penrhyn.

Dag 3 | Plas Cadnant Hidden Gardens – Bodnant Garden
Plas Cadnant Hidden Gardens worden ook wel omschreven als één van de best bewaarde geheimen van Noord-Wales. Weggestopt op het eiland Anglesey aan de kust van Noord-Wales, vindt u hier een tuin die de afgelopen 25 jaar grondig gerestaureerd is en weer helemaal tot bloei is gekomen. Er is een ommuurde tuin, verborgen vallei tuin met watervallen en een riviertje en een hoger gelegen bosland. In de middag naar Bodnant. De tuinen staan bekend als de meest indrukwekkende tuinen van Wales. De tunnel met goudenregen is één van de absolute hoogtepunten. Geniet van de kleurige beplanting op de terrassen, de sfeervolle beplanting en de mix van formeel en informeel tuinontwerp.

Dag 4 | Plas Brondanw Gardens – Plas yn Rhiw – Crowach Isaf
Plas Brondanw was het huis van de architect Sir Clough Williams-Ellis. De door hem gecreëerde tuin heeft een reeks dramatische en romantische perspectieven die uitkijken over het Snowdonia National Park. Geïnspireerd door de tuinen van de Italiaanse renaissance, ligt de nadruk op de zichtlijnen waar speelse elementen als standbeelden aan toegevoegd zijn. We gaan door naar Plas yn Rhiw. Daar waar andere tuinen tijdens deze reis gebruik maken van hun prachtige omgeving en uitzichten, doet Plas yn Rhiw het tegenovergestelde. Van het halfronde grasveld direct achter het huis kunt u uitkijken over zee, maar verder is het een knusse, persoonlijke, warme en beschutte tuin, gecreëerd door drie zussen zonder uitgebreide plantenkennis. Als laatste Crowach Isaf. Het is de charmante privétuin van Margaret en Graham Cook. Deze tuin is slechts te bezoeken op open tuindagen of op afspraak. De tuin is iets minder dan één hectare groot, waarvan de helft ommuurd is om de beplanting te beschermen tegen konijnen. U wandelt over de graspaden tussen grote, kleurige borders en bloemeilanden.
Extra verzorging: koffie/thee en scones bij Crowach Isaf.

Dag 5 | Caernarfon – Mount Pleasant Gardens
Na het ontbijt heeft u vrije tijd te besteden in Caernarfon. Het is één van de meest pittoreske stadjes van Wales. Verken de smalle straatjes met Georgische huizen of bezoek het enorme kasteel. Maar misschien wilt u ook liever even winkelen. In de middag door naar Mount Pleasant Gardens. Deze tuinen liggen in het hart van het glooiende platteland van Cheshire, in de buurt van Delamere Forest. De tuin loopt trapsgewijs over een zacht glooiende heuvel en biedt een weids uitzicht. De tuin is het hele jaar mooi om te zien dankzij de gevarieerde heesterborders langs de vijver en grind- en graspaden, aangevuld met aantrekkelijke vaste planten. We rijden door naar ons overnachtingshotel.

Dag 6 | Eagleswood
U vindt Eagleswood vlakbij de top van een heuvel in het natuurgebied North Downs. De tuin is gedurende de afgelopen 30 jaar ontwikkeld door Mike en Edith Darvill. Ondanks de lastige omstandigheden zoals de koude oostelijke en noordelijke winden en de aanwezigheid van mollen, fazanten en konijnen is het hen gelukt om een eigen paradijsje te creëren. Hierna is het tijd voor de overtocht naar huis.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Tuinreis Shropshire

6 dagen in het groene graafschap met prachtige tuinen

Verleidelijke natuur en historische plaatsen geven het centraal gelegen graafschap Shropshire haar karakter. Tijdens deze tuinreis naar het hart van Engeland treft u een echte plattelandssfeer met kleine stadjes, smalle straten, echte vakwerkhuisjes en prachtige tuinen. U bezoekt tuinen die verschillen in aard, lay-out en stijl. Bovendien maakt u een uitstapje naar Wales, waar net over de grens het bijzondere Powis Castle ligt.

Dag 1 | Nettlestead Place
We vertrekken vandaag vroeg zodat we na de overtocht tijd hebben voor een tuinbezoek. Nettlestead en haar tuinen kennen een lange geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. Na een periode van verwaarlozing, werden het huis en landgoed in 1913 verkocht en opgeknapt. U vindt hier een grote collectie bomen en heesters, waaronder een oude walnootboom, een grote formele rozentuin, 80 meter lange graveltuin en een verzonken vijvertuin. In de avond komen we aan in het hotel waar het diner klaar staat.

Dag 2 | Hodnet Hall Gardens – Wollerton Old Hall – Goldstone Hall Gardens
In de landschappelijke en parkachtige tuin van Hodnet Hall Gardens bloeien in het voorjaar de rododendrons uitbundig, waarna in de zomer de vele kleuren van de rozen, pioenrozen en hortensia’s het overnemen. Grote groepen vaste planten en heesters worden afgewisseld met gazon waardoor de boeiende indeling zichtbaar is. De aanwezigheid van vele vijvers, stroompjes en watervallen zorgt dat er altijd wat te zien is. Vervolgens naar Wollerton. Deze tuin wordt een typisch voorbeeld van een echte moderne, Engelse tuin genoemd, maar heeft ook veel klassieke en traditionele elementen. Bijzonder is dat er bijna uitsluitend gebruik gemaakt wordt van meerjarige planten. De beplanting in de verschillende tuinkamers is gekozen op basis van kleur en stijl. Er is ook een tearoom waar lichte lunchgerechten geserveerd worden. Afsluitend bezoeken we Goldstone Hall. Deze tuinen zijn het levenswerk van Helen Ward. Samen met haar vaste tuinteam heeft Helen hier een prachtige en productieve ommuurde (moes)tuin aangelegd met meer dan 100 soorten kruiden en veel zeldzame en ongewone groenten.
Extra verzorging: welkomstwoord en koffie/thee met lekkers bij Goldstone Hall.

Dag 3 | Stone House Cottage – Packwood House – Coughton Court
Na het ontbijt bezoeken we Stone House Cottage. Deze romantische ommuurde tuin functioneert als showroom voor de ernaast gelegen kwekerij. De tuin is gelegen in een oude ommuurde moestuin die door middel van hagen is opgedeeld in verschillende compartimenten. Het is een bloemrijke tuin met een bijzondere en knusse sfeer. Dan naar Packwood House. Het huis dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw, maar werd in de 20e eeuw grondig gerestaureerd. Het bekendste deel van de tuin, de Yew Garden met meer dan 100 gesnoeide taxussen, is enkel toegankelijk door een klein trapje te beklimmen en een smeedijzeren hek door te gaan. De tuinen staan daarnaast bekend om de bijzondere borders gevuld met ongewone planten en de moestuin. Als laatste vandaag Coughton Court. Deze tuinen zijn van de hand van Clare McLaren Trockmorton en haar dochter Christina Williams, een bekend tuinontwerpster. De omvangrijke ommuurde tuin bevat verschillende tuinkamers. U wandelt langs een vroege zomertuin, rode en witte tuin, vijvertuin en diverse borders met kleurenthema’s. Het absolute hoogtepunt is het rozenlabyrint.
Extra verzorging: huis bezoeken bij Packwood en Courghton Court.

Dag 4 | Stadsbezoek Shrewsbury – Wildgoose Nursery
De hoofdstad van Shropshire staat bekend om haar vakwerkhuizen, tuinen, openbare parken en het vele groen, waaraan het de bijnaam de ‘town of flowers’ te danken heeft. Bijzonder is het Quarry park, dat door haar uitbundig bloeiende borders eerder op een goed onderhouden privétuin lijkt dan op een openbaar park. U heeft tot de late middag vrije tijd, daarna brengen we nog een bezoek aan Wildgoose Nursery. Het is een kwekerij in een prachtig ommuurde tuin.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Wildgoose Nursery.

Dag 5 | Powis Castle & Garden – Windyridge
De tuinen bij het imposante Powis Castle zijn één van de weinige Italiaanse renaissancetuinen uit de 17e eeuw in het Verenigd Koninkrijk. De mix van de dramatische Italiaanse terrassen, de formele Edwardiaanse tuin, het informele bosland en het prachtige uitzicht maakt dit bezoek tot een indrukwekkende ervaring. Daarna naar Windy Ridge. Deze privétuin heeft meerdere prijzen gewonnen en wordt door veel bezoekers omschreven als adembenemend en inspirerend. Windyridge heeft een duidelijk, sterk ontwerp, strakke vormgeving en werkt met uitbundige kleurschema’s om te bepalen waar de meer dan 1.000 soorten planten geplaatst worden.
Extra verzorging: bezoek van kasteel bij Powis en koffie/thee en lekkers in Windy Ridge.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we voor de overtocht naar Dover of Folkstone. Mocht de tijd het toelaten dan maken we een kleine stop in een leuke plaats.

Tuinreis verborgen parels in Lincolnshire

6 dagen in onontdekt Lincolnshire

Dit relatief onbekende graafschap ligt voor een groot deel aan zee en heeft een binnenland met prachtige valleien, heuvels en uitgestrekte velden. Lincolnshire staat bekend om haar kastelen en kerken, waaronder de beroemde kathedraal van Lincoln, maar heeft ook op tuingebied meer dan genoeg te bieden. U bezoekt traditionele en charmante tuinen bij oude landhuizen, maar ook nieuw aangelegde tuinen uit de 21e eeuw.

Dag 1 | Stadsbezoek Rochester
Na de oversteek rijden we naar Rochester waar u enkele uurtjes vrije tijd heeft. Het plaatsje is vooral bekend als de plaats waar een groot deel van de verhalen van Charles Dickens zich afspelen. Met haar prachtige locatie aan de rivier de Medway, indrukwekkend kasteel en prachtige kathedraal ziet u meteen waarom.

Dag 2 | Easton Walled Garden – Stadsbezoek Lincoln
Na het ontbijt vertrekken we naar de Easton Walled Garden. Deze historische tuinen liggen in een vallei en zijn al 400 jaar eigendom van de Cholmeley familie. Net als veel andere landgoederen, viel het na de Wereldoorlogen in verval. Pas in 2001 werd een begin gemaakt met de restauratie, waarbij het de eigenaren is gelukt de historische sfeer te behouden. Tegenwoordig kunt u genieten van een rustige weide, bosland, groentetuin, snijbloementuin, cottagetuin en nog veel meer. In de middag heeft u vrije tijd in Lincoln. Lincoln biedt een ideale combinatie van geschiedenis, kunst, cultuur, leuke winkels en veel plaatsen om te eten en drinken. De populaire toeristische straat Steep Hill is verkozen tot één van de beste plaatsen van Groot-Brittannië. Het is een steile wandeling, zoals de naam al doet vermoeden, maar is de moeite zeker waard.

Dag 3 | Brightwater Gardens – Stadsbezoek Doncaster – Brodsworth Hall and Gardens
Brightwater Gardens is een echte 21e-eeuwse tuin die is ingedeeld in drie gebieden. Het eerste deel bestaat uit tuinkamers gevormd door muren, paden en hagen. Het tweede tuindeel heeft een meer open karakter met een grote diversiteit aan planten, struiken en bomen, terwijl het derde tuindeel bestaat uit bloemenweiden met voorjaarsbollen en inheemse bomen. Hierna maken we een stop in de plaats Doncaster. U heeft tijd om een hapje te eten of even te winkelen. Daarna gaan we door naar Brodsworth Hall and Gardens. Onder beheer van English Heritage is alles zo origineel mogelijk gehouden. U waant zich dan ook even terug in de Victoriaanse tijd! Grootse tuinen in miniatuur, kleurrijke seizoensbeplanting en romantische uitzichten staan u te wachten.

Dag 4 | Hall Farm – Doddington Hall – Aubourn Hall
We beginnen bij Hall Farm. Deze afwisselende privétuin biedt telkens een ander beeld. Aan beide kanten van de aslijn vanaf het huis zijn brede, gemengd bloeiende borders. Daarnaast is er een weide met veldbloemen en een grote diversiteit aan struiken en bomen. De verzonken tuin, vijver, parterre en de ommuurde grindtuin hebben allemaal hun eigen karakter. Daarna gaan we naar het spectaculaire Doddington Hall. De originele Elizabethaanse lay-out van de tuin met oude muren vormt het kader voor het formele oostfront en de westelijke tuinen. Generaties lang zijn de tuinen gerestaureerd, verzorgd, gekoesterd en ontwikkeld. De vormsnoei, oude bomen, strakke gazons, uitbundige borders en het park nodigen uit om rond te dwalen van de ene mooie plek naar de andere. We sluiten af bij Aubourn Hall, gelegen in een landelijke omgeving met oude, hoge bomen. De muren van het huis worden verzacht door klimplanten. De borders zijn omsloten door buxusheggen, terwijl een oude muur en hagen zorgen voor een intieme sfeer. Er zijn veel geurende rozen, brede graspaden en uitbundig bloeiende borders.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Hall Farm en Aubourn Hall.

Dag 5 | Marigold Cottage – Gunby Estate
Na het ontbijt gaan we naar Marigold Cottage. Deze privétuin is een echte cottagetuin met oosterse invloeden, dankzij de beelden, kiezeltuin, waterlelies in potten en Japanse lantaarns. De tuin is aangevuld met borders, een groentetuin, met planten overgroeide paden en een hoek om planten op te kweken voor de verkoop. In de middag rijden we naar Gunby Estate. Het ligt aan de voet van de Lincolnshire Wolds en heeft een Victoriaanse ommuurde tuin, formele tuin, wilde bloementuin, witte tuin, snijbloementuin en borders. Bijzonder is de pergola van de in vorm gesnoeide appels. De kruidentuin heeft een collectie van meer dan tachtig soorten kruiden en medicinale planten.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Marigold Cottage.

Dag 6 | Ulting Wick
Deze veel bewonderde tuin ligt verscholen tussen karakteristieke schuurtjes, die de beplanting beschermen tegen de weersomstandigheden. Van daaruit verspreidt het groen zich van kleurrijke gestructureerde bloembedden tot een meer natuurlijke beplanting met bosland en een grote vijver.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Tuinreis East Anglia met Cambridge

5 dagen de verleidelijke tuinen van Norfolk, Suffolk en Cambridgeshire

Deze aantrekkelijke en vaak onbekende tuinen liggen in het oosten van Engeland. Deze regio staat bekend om de historische steden, vele landhuizen, bijzondere tuinen en het uitgestrekte landschap. U bezoekt verschillende tuinen die verspreid door de regio liggen en elk een uniek, eigen karakter hebben. Helmingham Hall is bijvoorbeeld al meer dan 400 jaar eigendom van dezelfde familie en ook het bezoek aan de tuinen van tuinontwerpster Beth Chatto is voor velen een hoogtepunt.

Dag 1 | RHS Hyde Hall
Na de oversteek zullen we een bezoek brengen aan het spectaculaire Hyde Hall, die een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap biedt. Het is één van de weinige tuinen die onderdeel is van de RHS. In 1955 werd het gebied gekocht door Dr. en Mevr. Robinson. Er was nog geen sprake van een tuin want ook hier was er sprake van een boerderij met rond het huis een stortplaats voor allerlei soorten afval. Mevrouw Robinson begon als reactie hierop te tuinieren en terwijl ze de gebieden rond het huis opruimde, werden ze beplant met alles wat voorhanden was. Op deze manier creëerde ze kruidborders en een moestuin dicht bij het huis, en legde het kader van de tuin vast met zo’n 60 jonge bomen die op een veiling in Wickford Market waren gekocht.
Tegenwoordig is het landgoed van Hyde Hall voortdurend in ontwikkeling, waarbij men probeert de oorspronkelijke intimiteit en charme te behouden. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende gebieden, waaronder de beroemde droge tuin, diverse borders, een bloemenweide, groentetuin en uiteraard mag een rozentuin niet ontbreken. Het resultaat is één van de mooiste tuinen die in het oosten van Engeland te vinden is.

Dag 2 | Bressingham Gardens – Helmingham Hall
Na het ontbijt bezoeken we Bressingham Gardens. Deze kleurrijke tuinen zijn aangelegd door vader Alan Bloom en zoon Adrian. Adrian heeft de tuinen inmiddels uitgebreid met de wereldberoemde Foggy Bottom Garden, een in 2001 aangelegde zomertuin en een wintertuin. De grote groepen bloeiende vaste planten en de speelse ronde lijnen van de borders nodigen uit om op verkenning te gaan. Vervolgens door naar Helmingham Hall. Deze spectaculaire tuinen liggen bij het indrukwekkende Helmingham Hall, compleet met slotgracht. De huidige tuinen zijn het resultaat van de inspanningen van lady Tollemache, gouden medaillewinnares op de RHS Chelsea Flower Show. U vindt hier een ommuurde tuin met parterre en diverse kleurrijke borders, boomgaard, twee prachtige rozentuinen en een echte knot garden.

Dag 3 | Wyken Hall – Cambridge Botanical Gardens – stadsbezoek Cambridge
De formele tuinen van Wyken Hall, waar u tevens een wijngaard en schapenboerderij kunt vinden, liggen knus rondom een Elizabethaanse landhuis. Ze zijn onderverdeeld in delen waar u veel gesnoeide hagen, bloeiende borders, kruiden, rozen en fruitbomen terug vindt. Verdwaald door de tuin wandelen kippen, pauwen en parelhoenders die de tuin een landelijke sfeer geven.

Dag 4 | Polstead Mill – stadsbezoek Colchester – Beth Chatto Gardens
We beginnen de dag bij Polstead Mill. Rondom het huis van rode steen vindt u een grote tuin met formele en informele gebieden. Het riviertje Box kronkelt door de tuin waardoor er een aantal gebieden in de tuin te vinden zijn met veel planten die houden van natte voeten. In andere delen groeien juist planten die weinig water nodig hebben. Dit geeft de tuin een boeiende en contrastrijke beplanting. Vervolgens naar Colchester. Het is een historische stad in Essex, de eerste stad van Groot-Brittannië en de voormalige hoofdstad van het Romeinse Groot-Brittannië. De rijke geschiedenis gaat meer dan 2.000 jaar terug. Bezoek het Colchester Castle, het Normandische kasteel of het National History Museum. U kunt ook winkelen in de High Street, wat drinken in één van de vele pubs of van het groen genieten in Colchester Castle Park. We sluiten de dag af bij de cottage van Beth Chatto. Ze was één van de meest bekende tuinontwerpsters van Engeland. Deze tuinen waren haar privétuinen, die zij sinds 1960 ontwikkelde, ontwierp, beplantte en beschreef in verschillende boeken en artikelen. Zij vond dat de juiste plant op de juiste plaats het beste groeit en tot z’n recht komt. Het resultaat is een veel bezochte, elegante tuin met ongewone planten verdeeld over een watertuin, weide met wilde bloemen, vijver, prachtig bosland en uiteraard de beroemde graveltuin.
Extra verzorging: cream tea bij Polstead Mill.

Dag 5 | The Orangery
Ter afsluiting van de reis bezoeken we de privétuin van Rex Stickland en Anne Prasse. Deze ligt rondom een 18e-eeuwse orangerie. Het belangrijkste deel is de grote ommuurde tuin, waarin u een grote variëteit aan heesters, zeldzame boomsoorten en gemengde borders kunt vinden. Eén van de indrukwekkendste planten is de oude blauweregen, die de tuin al decennia lang siert.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers.

Tuinreis Londen & RHS Hampton Garden Festival

4 dagen verborgen en publieke tuinen van Londen

Tijdens deze 4-daagse tuinreis staat het RHS Hampton Court Palace Flower Festival, georganiseerd door de Royal Horticultural Society, centraal. Hier worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ontwerp, styling en beplanting getoond, waardoor de show een ideale gelegenheid is om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen voor uw eigen tuin. Naast de show bezoekt u een aantal prachtige tuinen in Londen, waaronder Kew Royal Botanic Gardens, de meer dan 300 jaar oude Chelsea Physic Garden en de privétuin van de botanische kunstenares Rosemary Lindsay.

Dag 1 | Kew Royal Botanic Gardens
In het zuidwesten van Londen ligt één van de grootste botanische tuinen ter wereld: Kew Gardens. De tuin met een omvang van 120 hectare behoort sinds 2003 tot Unesco Werelderfgoed en heeft een grote wetenschappelijke en historische waarde. De kassen en tuinen bevatten een uitzonderlijk diverse plantencollectie met het ongelooflijke aantal van ruim 14.000 bomen en 30.000 verschillende soorten planten. De botanische collecties zijn te bewonderen in verschillende kassen, waaronder ‘s werelds grootste Victoriaanse kas.

Dag 2 | Crossrail Place Roof Garden – Chelsea Physic Garden – RHS Wisley Garden
Na het ontbijt vertrekken we naar Londen. In het drukke financiële centrum ligt het Canary Wharf gebied: een gewilde locatie met kantoorgebouwen, appartementen, winkels en entertainment. Verscholen tussen de drukte ligt een verborgen oase van rust. De tuin is gelegen op de bovenste verdieping van een hoog gebouw en wordt overkoepeld door een glazen en houten koepel waar het daglicht rijkelijk door naar binnen stroomt. De tuin wordt precies op de plaats waar de meridiaan van Greenwich de wereld verdeeld in oost en west, gescheiden in een oostelijk en westelijk deel. De beplanting is aangepast op dit thema, met planten uit het geografische westen van de wereld in het westelijke deel en andersom. Hierna brengen we een bezoek aan de Chelsea Physic Garden. Deze botanische tuin langs de oevers van de Thames werd meer dan 300 jaar gelegen opgericht als apothekerstuin, waar studenten leerden hoe ze planten, bloemen en kruiden correct konden identificeren en toepassen. De bekendheid van de tuin nam een grote vlucht toen er in de 17e eeuw een uitgebreid uitwisselingsprogramma voor zaden met universiteiten en tuinen van over de hele wereld werd opgezet. Tegenwoordig zijn ze gespecialiseerd in medicinale planten, bedreigde planten en exemplaren die hun naam en/of ontdekking te danken hebben aan personen die belangrijk zijn geweest in de historie van de tuin.
Als afsluiting van deze dag naar RHS Wisley. Deze tuin uit 1804 doet dienst als experimenteertuin van de RHS. Er is een gedeelte met rododendrons, azalea’s, prachtige plantenborders, een heidetuin en een rotstuin. Verder ziet u waterpartijen, een arboretum, een pinetum en een boomgaard. Er zijn een aantal modeltuinen en verschillende kassen te bezichtigen. Verder is er een prachtige dubbele border van 128 meter lang.

Dag 3 | RHS Hampton Court Palace Garden Festival
Met circa 130.000 bezoekers is het RHS Hampton Court Palace Garden Festival een van ’s werelds grootste jaarlijkse bloemententoonstellingen. De show wordt gerund door de Royal Horticultural Society (RHS) en vindt plaats op het landgoed van het Hampton Court Palace in het zuiden van Londen. Tijdens de show kunt u vele innovatieve tuinen van de grote namen in de tuindesign wereld bekijken. In de rozentent kunt u prachtige rozen en andere bloemen bewonderen en er staan diverse demonstraties van bekende tuinders op het programma, waar zij hun tuinontwerpen uitleggen of tips geven over hoe om te gaan met het veranderende klimaat.

Dag 4 | Garden at 5 Burgage Road
Voor de oversteek stoppen we nog bij de privétuin van Rosemary Lindsay, een bekende botanische kunstenares die haar creativiteit en liefde voor tuinieren in haar stadstuin heeft verwerkt. De tuin ligt achter een 18e-eeuws huis en wordt omsloten door huizen en tuinen. In de tuin is duidelijk de kundige en kunstzinnige hand van Rosemary te herkennen in de slimme ruimtelijke indeling, het gebruik van de beplanting en de aanwezigheid van kunstwerken. De beplanting is vaak ongewoon en is een combinatie van klimplanten, potplanten, terrassen, kruiden en kleurige borders.
Extra verzorging: drankje en wat lekkers bij deze tuin.