• Het grootste wagenpark van Zuid-Nederland
  • Sinds 1931 úw vervoerspartner
  • Coronaveilig vervoer; volgens de RIVM richtlijnen
  • Meest gevarieerde wagenpark van Zuid-Nederland
  • Milieuvriendelijke touringcars
  • Luxe en moderne touringcars

Antiek- en brocantemarkt

Een dagtocht naar de antiekmarkt in Lille is een echte aanrader. De stad is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad van Frankrijk. Vooral in de architectuur kunt u duidelijk de Nederlandse en Belgische invloeden terugzien. De brocantemarkt is een jaarlijks terugkerend event en de grootste antiekmarkt van Europa. Verspreid door de stad staan 100 kilometer aan kramen waar 10.000 deelnemers antiek, serviesgoed, kleding en boeken verkopen. Verder kunt u ook genieten van diverse optredens en een kermis.
Grappig feitje: Tijdens het feestweekend worden er enorme hoeveelheden mosselen verorberd en de lege schelpen worden voor de deuren van de restaurants gestort. De wedstrijd tussen de restaurants in de stad zorgen ieder jaar voor grote hilariteit: wie heeft de hoogste berg mosselschelpen voor de deur?

Gezien de afstand van deze bestemming dient u met een langere reistijd rekening te houden dan u wellicht van ons gewend bent. Houdt u er alstublieft ook rekening mee dat de bus niet direct bij de antiekmarkt kan parkeren.

Reisprogramma:
11.15 uur: verwachte aankomst in Lille
20.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Rondom het Meer van Genève

Deze reis zit boordevol met de mooiste excursies! Het schitterende Meer van Genève zullen we niet alleen vanaf de oevers bewonderen, maar ook vanaf het water tijdens twee boottochten. We bezoeken prachtige eeuwenoude stadjes en rijden dwars door het adembenemende landschap van Frankrijk en Zwitserland. Verder gaan we naar het Sint-Bernardhonden museum en een kaasmakerij inclusief proeverij. Misschien is de panoramische treinreis van Gstaad naar Montreux wel de mooiste excursie van deze reis. En ook niet onbelangrijk; al deze excursies zijn inbegrepen in de reissom!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes naar het overnachtingshotel.

Dag 2 | Bern
We bezoeken vandaag de bondsstad van Zwitserland: Bern. Het historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat, wordt gekenmerkt door prachtige oude steegjes en eeuwenoude huizen. Dit geeft deze stad een middeleeuwse sfeer. Vervolgens rijden we verder naar het hotel. Hier worden we verwelkomd met een heerlijk drankje.

Dag 3 | Meer van Genève – Yvoire
Na het ontbijt rijden we naar het kuuroord Evian, wereldberoemd om het mineraalwater. Nog altijd is de Cachatbron van Evian te bezoeken en kunt u hier (gratis) het water uit de bron drinken. De stad is gelegen aan het Meer van Genève. Een mooie groene plaats met oude gebouwen, een haven en oevers vol bloemen. Via het prachtige kasteel van Ripaille rijden we naar Genève, schitterend gelegen aan het gelijknamige meer. Slenter door de nauwe straatjes van het centrum en geniet van de gezellige terrasjes. Aansluitend gaan we naar de haven voor een boottocht over het mooie meer. In het schilderachtige stadje Yvoire gaan we van boord. Yvoire behoort tot één van de mooiste plaatsen van Frankrijk. Het middeleeuwse stadje ligt op een schitterende locatie op een schiereiland. De historische straatjes, leuke winkeltjes en gezellige restaurants geven dit plaatsje haar charme. Wandel langs de oevers van het meer of maak een wandeling naar het kasteel. Aan het einde van de middag rijden we terug naar het hotel voor het diner.

Dag 4 | Chamonix – St.-Bernard museum
Via een prachtige route, dwars door de Franse Alpen, rijden we naar Chamonix. Vanaf hier ziet u de Mont Blanc liggen. Het is een pittoresk stadje met houten vakwerkhuizen en mooie pleinen. In het centrum vindt u diverse gezellige restaurantjes en leuke winkels waar ze lokale producten verkopen. In de middag heeft u de keuze om in Chamonix te blijven of om mee te gaan naar het Sint-Bernardhonden museum. Blijft u in Chamonix dan kunt u bijvoorbeeld met de kabelbaan naar de Aiguille du Midi, een 3.842 meter hoge bergtop in het Mont Blancmassief (kosten ca. € 67,- retour). Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht op de Mont Blanc, de hoogste top van de Alpen. Gaat u mee naar het museum? Dan rijden we verder door de schitterende natuur richting Zwitserland. Overal om ons heen steken majestueuze bergen met witte toppen hoog boven alles uit. Een adembenemend panoramisch uitzicht staat ons te wachten bij de Col de la Forclaz. In het stadje Martigny brengen we een bezoek aan het Sint-Bernardhonden museum. Dit grote hondenras heeft al vele levens gered in de besneeuwde bergen van Zwitserland. U kunt hier alles leren over dit ras en mag de honden die hier rondlopen zelfs aaien. Na het bezoek aan het museum rijden we via Chamonix weer terug naar het hotel voor een heerlijk diner.

Dag 5 | Gruyères – Panoramic-Express
We rijden naar Evian waar we aan boord gaan voor een boottocht over het Meer van Genève. We varen naar de andere kant van het meer, waar we in het Zwitserse Lausanne van boord gaan. U heeft nog even de tijd om deze mooie, oude stad te bekijken. Wandel bijvoorbeeld over de prachtige promenade langs het meer en geniet van het schitterende uitzicht op de Alpen. Via de wijngaarden van Lavaux (Werelderfgoed) rijden we naar Gruyères. Gruyères is een gezellig middeleeuws stadje met een mooi uitzicht, maar vooral bekend om de gelijknamige kaas. Na een kort bezoek aan het stadje gaan we dan ook naar een kaasmakerij waar we de kaas uit deze streek mogen proeven. We vervolgen onze reis door het prachtige Zwitserse landschap en rijden naar Gstaad. Hier wacht ons een schitterende treinreis met de GoldenPass Panoramic-Express. De trein brengt ons door het betoverende landschap, met de mooiste panoramische uitzichten onderweg, naar Montreux. Uw chauffeur haalt u hier weer op en brengt u terug naar het hotel.

Dag 6 | Meer van Neuchâtel
Na het ontbijt laten we het hotel achter ons. Gelegen aan de oevers van het Meer van Neuchâtel vinden we het middeleeuwse stadje Estavayer-la-Lac. Hier maken we een stop om dit schilderachtige stadje met talloze pittoreske straatjes en steegjes te bezichtigen. Vervolgens rijden we verder naar het overnachtingshotel.

Dag 7 | Terugreis
Met voldoende pauzes onderweg rijden we terug naar Nederland.

Normandië

Een bezoek aan Normandië staat garant voor cultuur, natuur en een vleugje joie de vivre. U komt meer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te weten bij een bezoek aan de invasiestranden. Verhalen over Willem de Veroveraar passeren de revue bij een bezoek aan Caen en Bayeux. Tijdens uw reis is er vanzelfsprekend genoeg tijd om te genieten van grootse bouwwerken zoals de abdij van Mont Saint-Michel en de prachtige natuur van het Normandische binnenland en de kust.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats reizen we richting Frankrijk, Normandië. We verblijven de komende dagen in hotel Saint Pierre in Vire, dat als uitvalsbasis dient voor alle excursies. Het hotel ligt in het centrum en u loopt slechts 400 meter naar Place Sainte-Anne en de Notre-Dame. Vire is een oude ommuurde stad, gebouwd in de 12e eeuw door Henry I Beauclerc, hertog van Normandië en zoon van Willem de Veroveraar. De stad werd in 1630 ontmanteld door Richelieu. Tijdens het bombardement van 1944 zijn de vestingwerken van het
middeleeuwse stadje gedeeltelijk gespaard gebleven, deze zijn nog steeds zichtbaar in de herbouwde stad. Vanavond geniet u van een uitstekend diner in het restaurant tegenover het hotel.

Dag 2 | Mont Saint-Michel
Vandaag brengen we een bezoek aan Mont Saint-Michel, zeker één van de hoogtepunten van deze reis. Dit eiland voor de kust wordt gekenmerkt door de prachtige abdij. Deze deed onder andere dienst als benedictijnenklooster dat in de 12e en 13e eeuw grote invloed had en veel bedevaartgangers trok. Het middeleeuwse stadje wordt omgeven door Wallen. In de Grande-Rue ziet u onder andere oude granieten huizen, musea en souvenirwinkels. U heeft in de middag vrije tijd om zelf het klooster te bezoeken (entree ca. € 11,-). Aan het einde van de middag keren we terug naar Vire voor het diner.

Dag 3 | Invasiestranden
Een indrukwekkende dagtocht langs bekende stranden en plaatsen gerelateerd aan D-Day. We bezoeken onder andere Arromanches, bekend om de kunstmatige haven die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gerealiseerd. Hier is geschiedenis geschreven en deze wordt nog elk jaar op 6 juni (D-Day) herdacht. In de 360º bioscoop (entree ca. € 6,50), is het net alsof je de Slag om Normandië van dichtbij meemaakt. Tevens bezoeken we het beroemde Amerikaanse kerkhof ‘Colleville War Cemetery’, Omaha Beach en Pointe du Hoc. In de Tweede Wereldoorlog werd Pointe du Hoc bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd om de landingsstranden te verdedigen.

Dag 4 | Caen en Bayeux
Als eerste gaan we naar Caen, waar ooit Willem de Veroveraar zetelde. Hij liet hier een vesting bouwen die tegenwoordig nog steeds de stad domineert. Interessant om te bezoeken is ook de Abbaye aux Hommes, Abbaye aux Dames en de Église Saint-Étienne met het graf van Willem de Veroveraar. In het gezellige centrum zijn leuke terrasjes en winkels te vinden. Verder naar Bayeux, waar we een stadswandeling maken. Deze stad is bekend vanwege het beroemde wandkleed “Tapisserie de la Reine Mathilde” dat in het museum Centre Guillaume le Conquérant te bewonderen is (entree ca. € 7,50). Het verbeeldt de geschiedenis van de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar: “Battle of Hastings”. Het middeleeuwse centrum is goed bewaard gebleven.

Dag 5 | Rouen en terugreis
Na het ontbijt brengt u de bagage naar de bus en beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we een ruime stop in Rouen, prachtig gelegen aan de oevers van de Seine. Het heeft een oud centrum waar u doorheen kunt dwalen. U ziet hier onder meer talrijke middeleeuwse vakwerkhuizen, gezellige pleinen en pittoreske straatjes met terrassen. Hoogtepunt is de gotische kathedraal Notre-Dame, met één van de hoogste torens van Frankrijk. Verwachte thuiskomst is in de late avond.

Elzas met Straatsburg en Colmar

De Elzas hoort bij Frankrijk, maar buurland Duitsland heeft ook veel invloed op de streek gehad. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de vele Duits aandoende vakwerkhuizen en je proeft het ook in de lokale keuken. Het is dan ook een uniek stukje Frankrijk, met een eigen cultuur. Tijdens deze reis zien we een aantal van de hoogtepunten van deze boeiende streek, waaronder Straatsburg, de hoofdstad van de regio. Tevens brengen we een bezoek aan het ‘gemütliche’ Duitse Freiburg. Een bijzondere reis naar een bijzonder gebied!

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Luxemburg en Frankrijk naar Kehl-Kork, net over de Duitse grens, op 10 kilometer afstand van Straatsburg. Hier komen we in de loop van de middag aan.

Dag 2 | Straatsburg
Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en een bruisende universiteitsstad. Tevens is het de zetel van verschillende Europese instituten; zoals de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement. Het historische deel van het centrum, het ‘Grande Île’, wordt omringd door het water van de rivier de III. Dankzij het grote aantal monumentale gebouwen, zoals de kathedraal, het paleis Rohan en de vele vakwerkhuizen, is deze wijk erkend op de Werelderfgoedlijst. Slingerende nauwe straatjes, mooie pleinen met gezellige terrasjes en veel winkels bepalen het stadsbeeld. Een comfortabele manier om Straatsburg te verkennen is mogelijk tijdens een rondvaart met uitleg in het Nederlands (kosten ca. € 14,-).

Dag 3 | Freiburg
We brengen een bezoek aan Freiburg, de hoofdstad van het Schwarzwald. Wandel onder de middeleeuwse ‘Martinstor’ door en geniet van een heerlijke kop koffie op het centraal gelegen ‘Augustinerplatz’. De grootste toeristische attractie is de indrukwekkende Münster van Freiburg. Deze kathedraal met haar 116 meter hoge toren vormen een hoogtepunt van de gotische bouwkunst. U kunt ook met de kabelbaan naar de top van de Schlossberg (retour ca. € 5,50). Boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Afhankelijk van het weer blijven we langere tijd in Freiburg en/of kunnen we een tocht maken door het Schwarzwald met een bezoek aan de Titisee.

Dag 4 | Riquewihr en Colmar
Het middeleeuwse Riquewihr wordt ook wel de ‘parel van de wijngaarden’ genoemd. Dit bijzonder pittoreske plaatsje heeft versterkte stadsmuren en romantische steegjes met vakwerkhuizen, die vaak versierd zijn met bloemen en klimplanten. Slenter door de Rue du Général de Gaulle, waar u in gezellige winkeltjes lokale producten kunt kopen. Vervolgens bezoeken we Colmar met haar prachtige, oude centrum. In de wijk ‘Petite Venise’ wandelt u langs grachten, vakwerkhuizen en over bruggetjes die met kleurrijke bloemen versierd zijn. U vindt hier veel kleine pleintjes met gezellige terrasjes waar u bijvoorbeeld kunt genieten van een glas Elzasser Wijn. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum Unterlinden. Waar het hoogtepunt van de rijke collectie het interessante Isenheimer altaar is (entree ca. € 13,-).

Dag 5 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we uit de Elzas. We maken op de terugreis nog een leuke stop voordat we in Nederland arriveren.

Bijzonder Baskenland met Bordeaux

Het Baskenland, dat zowel in Frankrijk als in Spanje ligt, is een gebied met een duidelijke eigen cultuur en taal waar de Basken dan ook trots op zijn. Het landschap typeert zich door bosrijke bergen, ruige kliffen en een kustlijn die zich honderden kilometers uitstrekt. Tijdens deze reis komen wij in befaamde wijngebieden zoals Bordeaux en Rioja. Dit laten wij natuurlijk niet aan onze neus voorbij gaan. Er staan dan ook meerdere proeverijen op het programma waarbij we kennis maken met deze heerlijke wijnen. Een reis vol met prachtige natuur, mooie steden en lekkere wijn!

Dag 1 | Tours
We rijden naar Tours in Frankrijk voor onze overnachting.

Dag 2 | Poitiers–Cognac-Bordeaux
Na het ontbijt hebben wij nog even de tijd voor een wandeling door het middeleeuws centrum van Tours. Vervolgens rijden we naar Poitiers. Het historisch centrum wordt gekenmerkt door oude vakwerkhuizen, gezellige pleinen en mooie kerken. Na Poitiers brengen we een bezoek aan een cognac distilleerderij. Natuurlijk mag een proeverij van deze bekende drank niet ontbreken! We rijden door naar Bordeaux, waar wij drie nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Bordeaux – Médoc
Een gids laat ons de mooiste plekjes van de beroemde wijnstad Bordeaux zien. Al rijdend door het wijngebied komen we aan bij Le Chateau d’Arsac. Hier bezichtigen we het kasteel en kunnen middels een proeverij genieten van de heerlijke wijn. Als afsluiter van de dag staat een tweede wijnproeverij op de planning waar u tevens aankopen kunt doen.

Dag 4 | Vrije dag
Bordeaux is een winkel-, wijn- en havenstad in één! Genoeg vertier om de dag geheel naar eigen wens in te vullen. Tijdens een wandeling langs de oevers van de Garonne ontdekt u het rijke 18e eeuwse erfgoed van deze voormalige handelshaven. Denk hierbij aan het bekende plein ‘Place de la Bourse’ en de fameuze waterspiegel ‘Miroir d’eau’. In de Gouden Driehoek (Allés de Tourny, Cours de l’Intendance en Cours George Clemenceau) komt u op winkelgebied niets tekort. Liever de rust opzoeken? Maak dan een wandeling door het publieke park met zijn prachtige botanische tuinen!

Dag 5 | Frans Baskenland
We verlaten Bordeaux en rijden het Franse Baskenland in. Aan het uiteinde van de Pyreneeën en nagenoeg op de Spaanse grens ligt de berg La Rhune. We gaan met een treintje naar de top van de berg waar u versteld zult staan van het adembenemende uitzicht over het landschap. We gaan van berg naar strand en rijden naar de Baskische kust. We komen aan in Saint-Jean-de-Luz. Dit oude piratenstadje is niet alleen een bekende badplaats, maar staat ook bekend als de plek waar Lodewijk de 14e met prinses Maria Theresia van Spanje is getrouwd. Via het traditioneel Baskische dorp Ainhoa rijden we naar Bayonne of Biarritz voor de overnachting.

Dag 6 | Bilbao en Guggenheim museum
Na het ontbijt verlaten we Bayonne en rijden via San Sebastian naar Bilbao. Hier vindt u één van de drie wereldwijd bekende Guggenheim musea: Museo Guggenheim Bilbao. De architect Frank O. Gehry ontwierp het bijzondere gebouw van het museum met de titanium buitenkant. Tijdens het bezoek (entree inbegrepen) kunt u niet alleen het fascinerende gebouw, maar ook de fantastische kunstcollectie die het museum herbergt bewonderen. Wij overnachten in Bilbao.

Dag 7 | Spaans Baskenland – Rioja
We rijden dwars door het Spaanse Baskenland en het wijngebied van La Rioja. Hier bezoeken wij een bekende ‘Bodega’ waar ons een proeverij te wachten staat. Aansluitend rijden wij voor een korte stop naar Logroño, de hoofdstad van La Rioja. Vervolgens gaan we naar Pamplona, waar we vanavond zullen overnachten. De stad staat bekend om het stierenvechten en heeft tevens een bruisend historisch centrum met kleurrijke en imposante gebouwen. De lokale gids zal ons de mooiste plekjes laten zien.

Dag 8 | Lourdes
Via de Pyreneeën rijden wij terug naar Frankrijk. We bezoeken de grootste katholieke bedevaartplaats van Frankrijk: Lourdes. Door de openbaring van de Heilige maagd Maria aan Bernadette Sibirous in 1858 werd de stad beroemd. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen Lourdes. In veel kerkjes en kapelletjes wordt Maria vereerd en kan men een kaarsje opsteken. De bekendste plek is het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes. De vriendelijke mensen, mooie gebouwen en de sfeer van de stad maken het een unieke belevenis. We overnachten in Lourdes.

Dag 9 | Toulouse – Lyon
Toulouse staat bekend als ‘La Ville Rose’. De stad in het Zuiden van Frankrijk dankt deze naam aan de kleur van de bakstenen van de vele gebouwen. Een gids laat ons de belangrijkste plekken van deze stad zien. Wij overnachten in het historische Lyon, waar men een omvangrijk erfgoed uit de klassieke oudheid kan vinden.

Dag 10 | Terugreis
Wij verlaten Frankrijk en rijden met verschillende stops terug naar Nederland.

WOII reis in het teken van de bevrijding

Via de invasiestranden van Normandië tot aan de ‘codekrakers’ van Bletchley Park in Engeland reizen we naar de belangrijkste plekken die in het teken staan van de bevrijding. We bezoeken o.a. Pointe du Hoc, waar de bominslagen nog altijd zichtbaar zijn en het Churchill Museum in Londen, waar het kantoor van Winston Churchill was gevestigd tijdens de oorlog. Uiteraard staan we ook stil bij de vele helden die het leven lieten tijdens gevaarlijke missies. Een leerzame en bijzondere reis geheel in het teken van de bevrijding!

Dag 1 | Heenreis
We rijden naar Vire, waar we de komende drie nachten zullen verblijven.

Dag 2 | Invasiestranden
6 juni 1944, D-Day: duizenden Britse, Canadese en Amerikaanse soldaten komen gelijktijdig aan op vijf stranden in Normandië. Een belangrijk keerpunt in de oorlog. We bezoeken vandaag en morgen de plekken waar 78 jaar geleden geschiedenis werd geschreven. We beginnen bij het Caen Memorial Center (entree ca. € 19,80). Vervolgens naar Colleville-sur-Mer, waar in de duinen, uitkijkend over het strand van Omaha Beach, de Amerikaanse begraafplaats ligt. Oneindige rijen van witte kruizen herinneren aan de vele helden die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Ook bezoeken we Omaha Beach (één van de vijf invasiestranden) en Pointe de Hoc. De plek waar de kwetsbaarheid van de geallieerde troepen zeer duidelijk wordt. De vele bomkraters, beschadigde bunkers en kogelinslagen zijn na al die jaren nog altijd zichtbaar.

Dag 3 | Invasiestranden
We bezoeken de Batterij van Longues-sur-Mer, één van de best opgestelde verdedigingswerken van de Duitsers om de landingen van de geallieerden tegen te houden. Vervolgens gaan we naar Arromanches, bekend van de kunstmatige haven die hier werd aangelegd. We bezoeken de 360˚ bioscoop, waar u een indrukwekkende film over D-Day kunt bekijken (entree ca. € 7,-). In Musée du Débarquement leert u alles over de aanleg van de kunstmatige haven (entree ca. € 8,20). We gaan verder naar Juno Beach, waar de Canadezen en Britten aankwamen. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Canadese begraafplaats in Bény-sur-Mer.

Dag 4 | Pegasus Bridge – Overtocht Engeland
Tien minuten na middernacht op 6 juni 1944 landde de eerste parachutist even ten oosten van Ouistreham. Vele duizenden volgden. Hun missie was de “Pegasus Bridge” te veroveren en intact te houden zodat de geallieerden over de brug verder landinwaarts konden trekken. Deze ochtend bezoeken we de replica van de brug in het Pegasus Bridge Museum, waar u alles kunt leren over deze missie (entree ca. € 8,-). ’s Middags maken we de overtocht naar Engeland. U kunt op eigen gelegenheid dineren aan boord.

Dag 5 | Bletchley Park
Tijdens de oorlog verstuurden de Duitsers gecodeerde berichten die onmogelijk te kraken zouden zijn. Iedere 24 uur werden de codes veranderd en kon er opnieuw begonnen worden met de ontcijfering. Vanuit Bletchley Park werd er alles aan gedaan om de codes te kraken en zo cruciale informatie over geplande aanvallen in handen te krijgen. Alan Turing was één van de ‘codekrakers’. Hij ontwikkelde een machine die de code kon kraken en zo kon de oorlog vroegtijdig beëindigd worden. Bletchley Park was jarenlang een groot militair geheim. We bezoeken dit enorme park en de werkruimtes, die nog veelal in oude staat zijn. Een zeer interessante plek waar veel te zien, beleven en vooral te leren valt (entree ca. £ 21,- inbegrepen).

Dag 6 | Londen
Vandaag bezoeken we het Churchill Museum and Cabinet War Rooms. Dit ondergrondse complex diende als verblijf en commandocentrum van het Britse kabinet en legerleiding. Winston Churchill had hier zijn kantoor. Veel is nog in originele staat, wat een bijzonder kijkje geeft in zijn leven tijdens de oorlog (entree ca. £ 25,-). Ook bezoeken we het Imperial War Museum, dat een uitgebreide kijk geeft op de oorlogen waar Engeland mee te maken heeft gehad. Het museum weet een duidelijk beeld te schetsen en geeft uitgebreide achtergrondinformatie.

Dag 7 | Dover Castle – Terugreis
Strategisch gelegen bovenop de White Cliffs of Dover, kijkt de schitterende burcht Dover Castle uit over de zee. Dit enorme complex met een uitgebreid ondergronds gangenstelsel, diende als commandocentrum van het Britse leger. Het kasteel speelde een grote rol in de misleiding van de Duitsers in 1944. Er werden onder andere valse radiosignalen verzonden, zodat zij geloofden dat de invasie op het vasteland zou plaatsvinden. Een indrukwekkende plek om rond te dwalen en de verschillende kamers te bezichtigen (entree ca. £ 17,-). Vervolgens nemen we de ferry naar Duinkerken/Calais, waar u op eigen gelegenheid kunt dineren aan boord. Na aankomst beginnen we aan de terugreis naar de opstapplaatsen.

Romantische Elzas met Straatsburg

De Elzas hoort bij Frankrijk, maar buurland Duitsland heeft ook veel invloed op de streek gehad. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de vele Duits aandoende vakwerkhuizen en je proeft het ook in de lokale keuken. Het is dan ook een uniek stukje Frankrijk, met een eigen cultuur. Tijdens deze reis zien we een aantal van de hoogtepunten van deze boeiende streek, waaronder Straatsburg, de hoofdstad van de regio. Tevens brengen we een bezoek aan het ‘gemütliche’ Duitse Freiburg. Een bijzondere reis in een bijzonder gebied!

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Luxemburg en Frankrijk naar Kehl-Kork, net over de Duitse grens, op 10 kilometer afstand van Straatsburg. Hier komen we in de loop van de middag aan.

Dag 2 | Riquewihr – Colmar
Het middeleeuwse Riquewihr wordt ook wel de ‘parel van de wijngaarden’ genoemd. Dit bijzonder pittoreske plaatsje heeft versterkte stadsmuren en romantische steegjes met vakwerkhuizen. Slenter door Rue du Général de Gaulle, waar u in gezellige winkeltjes lokale producten kunt kopen.
Vervolgens bezoeken we Colmar met haar prachtige, oude centrum. In de wijk ‘Petite Venise’ wandelt u langs grachten, vakwerkhuizen en over bruggetjes. U vindt hier veel kleine pleintjes met gezellige cafeetjes waar u kunt genieten van een glas Elzasser wijn. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum Unterlinden. Het hoogtepunt van de rijke collectie is het interessante Isenheimer altaar (entree ca. € 13,-).

Dag 3 | Straatsburg
Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en een bruisende universiteitsstad. Tevens is het de zetel van verschillende Europese instituten; zoals de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement. Het historische deel van het centrum, het ‘Grande Île’,
wordt omringd door het water van de rivier de Ill. Dankzij het grote aantal monumentale gebouwen, zoals de kathedraal, het paleis Rohan en de vele vakwerkhuizen, is deze wijk erkend op de Werelderfgoedlijst. Slingerende nauwe straatjes, mooie pleinen met gezellige cafés en veel winkels bepalen het stadsbeeld. Een comfortabele manier om Straatsburg te verkennen is mogelijk tijdens een rondvaart met uitleg in het Nederlands (kosten ca. € 14,-).

Dag 4 | Freiburg
We brengen een bezoek aan Freiburg, de hoofdstad van het Schwarzwald. Wandel onder de middeleeuwse ‘Martinstor’ door en geniet van een heerlijke kop koffie op het centraal gelegen ‘Augustinerplatz’. De grootste toeristische attractie is de indrukwekkende Münster van Freiburg. Deze kathedraal en haar 116 meter hoge toren vormen een hoogtepunt van de gotische bouwkunst. Slenter over de Münsterplatz langs de pastelkleurige huizen waar overdag diverse kraampjes met eten, houtsnijwerk en streekproducten te vinden zijn. Afhankelijk van het weer blijven we langere tijd in Freiburg en/of kunnen we een tocht maken door het Schwarzwald met een bezoek aan de Titisee.

Dag 5 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we uit de Elzas. Indien de tijd het toelaat maken we op de terugreis nog een leuke stop voordat we in Nederland arriveren.

Parijs, stad van de liefde

Geniet van de Franse hoofdstad met haar grote aantrekkingskracht. Parijs staat natuurlijk bekend als de stad van de liefde, maar ook om de eeuwenoude geschiedenis, de prachtige architectuur en
de vele bezienswaardigheden. Enkele highlights zijn de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Basilique de Sacré-Coeur en de Arc de Triomphe. Als u wilt shoppen tijdens uw stedentrip, bent u aan het juiste adres op de Champs-Élysées of in Galeries Lafayette.

Dag 1 | Heenreis – Parijs

Met verschillende pauzes onderweg rijden we naar Parijs, waar we kort zullen inchecken in het hotel. Aansluitend door naar het centrum voor een stadsrondrit met korte fotostops. We komen onder andere langs de Arc de Triomphe, Champs-Élysées en het Centre Pompidou. U kunt ook een boottocht maken over de Seine (75 minuten – facultatief kaartjes vooraf te koop € 9,-). U bepaalt zelf op welke dag en hoe laat u de boottocht maakt. Vanaf het water is het uitzicht op de historische gebouwen en bruggen spectaculair!

Dag 2 | Parijs – avondtour

Na het ontbijt maakt u onder begeleiding van een gids een stadswandeling door Parijs. De gids laat u de mooiste plekken van deze romantische stad zien. We wandelen onder andere langs Pantheon, Quartier Latin, Notre Dame en het Louvre. Hierna bent u vrij om Parijs op eigen gelegenheid te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Eiffeltoren of beklim de Arc de Triomphe voor een schitterend uitzicht over de Champs-Élysées. Na het diner in het hotel maken wij met de bus nog een avondtour langs de belangrijkste bezienswaardigheden, die weer eindigt bij het hotel.

 Dag 3 | Parijs – terugreis

Vandaag brengen we een bezoek aan de wijk Montmartre, gelegen op een hoge heuvel. Per kabeltreintje gaan we hier naar boven. Bovenop de heuvel ligt de grote witte basiliek Sacré-Coeur en het schildersplein Place du Tertre. Op het schildersplein treft u traditionele kunstenaars en (met name) schilders aan. De Sacré-Coeur is te bereiken via een trap met maar liefst 237 treden. Boven aangekomen wordt u beloond met een mooi uitzicht over de stad. Terug naar beneden kunt u wandelen of een kaartje kopen en per kabeltreintje naar beneden gaan. U heeft voldoende tijd bij de Sacré-Coeur om nog een hapje te eten voordat we terugrijden naar Nederland.

Antiek-/brocantemarkt Lille

Een dagtocht naar de antiekmarkt in Lille is een echte aanrader. De stad is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad van Frankrijk. Vooral in de architectuur kunt u duidelijk de Nederlandse en Belgische invloeden terugzien. De brocantemarkt is een jaarlijks terugkerend event en de grootste antiekmarkt van Europa. Verspreid door de stad staat 100 kilometer aan kramen waarin 10.000 deelnemers antiek, serviesgoed, kleding en boeken verkopen. Verder kunt u ook genieten van diverse optredens en een kermis.

Grappig feitje: Tijdens het feestweekend worden er enorme hoeveelheden mosselen verorberd en de lege schelpen worden voor de deuren van de restaurants gestort. De wedstrijd tussen de restaurants in de stad zorgen ieder jaar voor grote hilariteit: wie heeft de hoogste berg mosselschelpen voor de deur?

Gezien de afstand van deze bestemming dient u met een langere reistijd rekening te houden dan u wellicht van ons gewend bent. Houdt u er alstublieft ook rekening mee dat de bus niet direct bij de antiekmarkt kan parkeren.

Reisporgramma:
11.15 uur verwachte aankomst Lille
20.30 uur: aanvang terugreis

Antiek- en brocantemarkt

Een dagtocht naar de antiekmarkt in Lille is een echte aanrader. De stad is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad van Frankrijk. Vooral in de architectuur kunt u duidelijk de Nederlandse en Belgische invloeden terugzien. De brocantemarkt is een jaarlijks terugkerend event en de grootste antiekmarkt van Europa. Verspreid door de stad staan 100 kilometer aan kramen waar 10.000 deelnemers antiek, serviesgoed, kleding en boeken verkopen. Verder kunt u ook genieten van diverse optredens en een kermis.

Grappig feitje: Tijdens het feestweekend worden er enorme hoeveelheden mosselen verorberd en de lege schelpen worden voor de deuren van de restaurants gestort. De wedstrijd tussen de restaurants in de stad zorgen ieder jaar voor grote hilariteit: wie heeft de hoogste berg mosselschelpen voor de deur?

Gezien de afstand van deze bestemming dient u met een langere reistijd rekening te houden dan u wellicht van ons gewend bent. Houdt u er alstublieft ook rekening mee dat de bus niet direct bij de antiekmarkt kan parkeren.

Reisprogramma:
11.15 uur: verwachte aankomst Lille
20.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.