6-daagse tuinreis Denemarken

Onverwachte schoonheid in noordelijke streken, met bezoek aan Zweden

De landschappen van Denemarken zijn afwisselend gevuld met open velden en uitgestrekte bossen. De ruimte, de leegte en het zonlicht zijn extra bijzonder in deze noordelijke streken en maken deze tuinreis zo uniek. De onontdekte landgoederen, boerderijtuinen en stadstuinen ademen elk een eigen sfeer en karakter.

Stauden-Oase
Deze privétuin biedt een grote variatie in beplanting en sfeer. Diverse hagen zorgen voor intimiteit in de tuin en grote groepen bloeiende planten bepalen het beeld. Veel verschillende soorten heesters en inlandse bomen zorgen voor hoogte, onverwachte hoekjes en doorkijkjes. Hoge grassen tegen de haag verzachten de strakke lijn en maken de tuin speels. Naast een deel dat is aangeplant met heide, is er een moestuin en een natuurlijke vijver.

Den Fynske Landsby
Dit openluchtmuseum ligt in de Funen op het eiland Odense. Hier gaat u terug naar de 19e eeuw, toen het land bewerkt werd met paard en ploeg. Er is een museum, een oude molen, alle dieren die bij het boerderijleven horen en uiteraard mensen in klederdracht. Het geheel wordt aangekleed met authentieke boomgaarden, hopvelden en groente- en bloementuinen met buxushagen. Alles dat wordt geteeld is voor eigen gebruik, zoals dat vroeger ook het geval was.

Slot Egeskov
Dit sprookjesachtige kasteel ligt in het water en is alleen te bereiken via de brug over de gracht. Naast het slot liggen het park en de tuinen, waaronder een dahlia- en kruidentuin, beeldenpark, enkele labyrinten en een renaissancetuin met parterrevormen. Ook de aantrekkelijke fuchsia’s en geurtuin zijn een bezoekje waard. Naast de tuin kunt u ook het interieur van het kasteel bekijken.

Botanische tuin Lund
Deze botanische en educatieve tuin hoort bij de universiteit van Lund. In de kassen zijn planten vanuit de hele wereld bijeengebracht. Er is een grote rotstuin, een kruidentuin en een tuin met medicinale planten. De moestuin herbergt oude, vergeten groenten zoals aardpeer.

Stadsbezoek Malmö
De spectaculaire Öresundbrug verbindt Denemarken met het Zweedse Malmö. In slechts 20 jaar veranderde deze stad van een industriële havenplaats tot een van de innovatiefste plekken op het gebied van groene energie. Houdt u van architectuur? Bezoek dan vooral het havengebied, te herkennen aan de beroemde toren ‘Turning Torso’. In het hart van de stad zijn diverse leuke barretjes, restaurants, winkels en musea te vinden.

Slottsträdgården
Deze biologische tuin ligt direct aan de slotgracht van het kasteel in het centrum van Malmö. Het uitgangspunt van deze tuin is inspiratie, rust en plezier in tuinieren. Het is een ontmoetingsplaats waar tussen de leden weetjes en nieuwtjes over planten worden uitgewisseld. Deze tuin is elk seizoen anders, met veel bloeiende bollen in het voorjaar, uitbundige rozen in de voorzomer en groenten in het najaar.

Møllebækgaard
De tuin van Møllebækgaard is een echte ouderwetse boerentuin. Rond de boerderij uit 1860 is vanaf 1988 een nieuwe tuin gecreëerd. Met enkele oude bomen werd de tuin verdeeld in een vaste plantentuin, bos, appelbomentuin en een moestuin. De bloeiende borders zijn opgesloten in strak gesnoeide hagen. In 2015 was dit volgens TV2 de mooiste tuin van Denemarken.

Peter Hansen’s Have
Deze parkachtige tuin met arboretum is een feest voor plantenliefhebbers. De tuin heeft 3 meren in speelse vorm en bevat één van de grootste particuliere plantencollecties van Noord-Europa. Zo zijn hier onder andere 1.300 rododendrons, 280 magnolia’s, 1.000 hosta’s en vele andere plantensoorten in overvloed aanwezig.

Skovridergaardens Have
Aan het begin van een schiereiland ligt Skovridergaardens Have, een landelijk gelegen privétuin met uitzicht op zee. Het lieflijke, witte vakwerkhuis is met riet gedekt. Deze tuin bestaat uit verschillende delen, waaronder een groentetuin met bakken op hoogte.

Schloss Kalkhorst
Eeuwenlang is dit landgoed in bezit geweest van de familie Von Both. Halverwege de 19e eeuw werd het nieuwe landhuis gebouwd en in deze periode is ook begonnen met de aanleg van een tuin in Engelse stijl. De grote collectie bomen die hier staat is indrukwekkend.

Kreislehrgarten
Rond een oude, typische ‘Kotten’ boerderij in vakwerkstijl ligt een grote boomgaard. De verschillende soorten fruitbomen leveren veel fruit dat in het oogstseizoen wordt verwerkt (en verkocht) tot sap en cider. Naast de boomgaard zijn diverse thematuinen aangelegd met loof- en naaldbomen, rozen, vaste planten, zomerbloemen en grassen.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.